De ontwenningsverschijnselen met het afkicken

Wanneer je al een langere tijd kampt met een verslaving is het een zeer verstandige keuze om te gaan afkicken. Toch is dit vaak een lastige klus, omdat het afkicken van een verslaving gepaard gaat met afkickverschijnselen, ook wel ontwenningsverschijnselen genoemd. Hierbij kun je denken aan bevende handen, overmatig zweten, misselijkheid en angst of zelfs depressie. Bovendien gaan deze symptomen gepaard met de drang om weer opnieuw de verslavende stof of handeling te gebruiken. Hierdoor is het voor sommige mensen soms vrijwel onmogelijk om van een verslaving af te komen. Mensen hebben dus regelmatig een terugval, wat betekent dat ze weer volop beginnen met het gebruiken van het verslavende middel. 

Samen afkicken in een afkickkliniek 

Afkicken hoef je gelukkig niet altijd alleen te doen. Wanneer je wilt gaan afkicken is het verstandig om contact op te nemen met Cacn-Verslavingszorg of een andere instantie waar professionals werken die jou kunnen ondersteunen. Zeker wanneer je van de ene op de andere dag wilt gaan stoppen met gebruiken is het lastig om volledig van het middel af te blijven. Je lichaam is op dat moment namelijk helemaal gewend aan de verslavende stof, en hierdoor reageert je lichaam direct. Je zult op die momenten dus onwijs veel last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Gelukkig duurt het afkicken niet altijd heel erg lang. Wanneer je bijvoorbeeld van alcohol wilt afkicken ben je met een week van de lichamelijke klachten af.

De mentale strijd is het aller lastigst

Helaas is het afkicken het allerzwaarst op de mentale gezondheid. Vaak is je lichaam al klaar met afkicken maar ben je er mentaal nog niet helemaal klaar voor. Je voelt namelijk nog de drang in je hoofd om het middel te gebruiken. Hier heb je dus een grote dosis doorzettingsvermogen voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van alcohol, zeker in sociale omstandigheden. Vaak wordt het als gezellig ervaren om een drankje te doen, maar dit kan ervoor zorgen dat je als ex-verslaafde weer een terugval hebt. Hierdoor zul je ook mentaal sterk moeten worden om volledig van de verslaving af te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *