Hoe verwijder je een boomstronk uit je tuin?

Hoe verwijder je een boomstronk uit je tuin?

Heb je een boomstronk die in de weg staat en wil je deze graag verwijderen? Dan zijn er verschillende manieren om dit te doen. In deze blog vind je de twee meest voorkomende manieren om dit te doen: uitgraven of uitfrezen van de boomstronk.

Wil je jouw boomstronk zo snel mogelijk laten verwijderen door een geschikte hovenier bij jou in de buurt? Dan kun je hier snel en gemakkelijk hulp inschakelen van een vakman.

De boomstronk uitgraven

Vind je het niet erg om zelf de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan? Dan is het uitgraven van de boomstronk een goede optie. Dit vereist wel aardig wat spierkracht en geduld, maar dan kun je ook trots op jezelf zijn. Je kunt een boomstronk het beste uitgraven door de volgende stappen uit te voeren:

1.      Verwijder zoveel mogelijk straatwerk dat om de boom heen ligt.

2.      Graaf een diepe en ruime geul om de boom heen. Probeer de geul minstens 50 cm diep te graven.

3.      Zaag vervolgens alle wortels van de boomstronk door. Dit kan met een ketting- of reciprozaag.

4.      Verwijder de boomstronk door deze uit de geul te tillen.

5.      Verwijder alle resten van de wortels en de stronk en dicht het gat.

Het uitgraven van een boomstronk is de meest zware en tijdrovende manier van de twee opties. Wel kun je zeer precies te werk gaan en kun je een sessie in de sportschool overslaan.

Lees tip:  3 redenen voor het kopen van een tafeltennistafel

De boomstronk uitfrezen

Wil je het liefste zo snel en gemakkelijk mogelijk de boomstronk uit je tuin verwijderen? Dan kun je het beste kiezen voor het uitfrezen van de boomstronk. Dit gebeurt namelijk volledig machinaal en kost je dus vrijwel geen spierkracht. Het uitfrezen gebeurt met een machine genaamd de stobbenfrees.

De machine beschikt over een zeer krachtig en snel ronddraaiend freeswiel vooraan de machine. De stobbenfrees kan boomstronken verwijderen tot wel 50 cm diepte. Daarnaast kun je de volledige boomstronk zeer gemakkelijk verpulveren tot een hoopje houtsnippers. Je kunt er vervolgens voor kiezen om deze houtsnippers weg te halen, maar je kunt ze ook laten liggen. Ze verteren namelijk in de grond en dienen daarbij als voeding voor de bodem en enkele dieren.

De meeste mensen kiezen ervoor om het uitfrezen van een boomstronk te laten doen door een professional. Het werken met een gevaarlijke machine als een stobbenfrees vereist namelijk wel enige kennis en ervaring. Daarnaast zijn de kosten voor het laten verwijderen van een boomstronk ongeveer gelijk aan het huren van een stobbenfrees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *