Een schaduwdoek biedt beschutting

De zon heeft fel geschenen afgelopen dagen en menig mens ontvluchtte de stevige temperaturen en felle zon in huis. Zonde, want het heerlijke aan de zomer is nou juist dat je elk moment van de dag buiten kunt zitten. Met een schaduwdoek vierkant in jouw tuin is dat helemaal geen probleem! Wij leggen je in dit artikel precies uit hoe het werkt.

Wat kun je met een schaduwdoek?

Een schaduwdoek is een doek van stevig materiaal dat wel lucht en (meestal) water, maar geen zon doorlaat. Je kunt dit over je terras spannen om ten alle tijden beschut te zijn voor felle zon. Zo kun je met het extreme weer ook gewoon lekker buiten blijven zitten. Schaduwdoeken zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Kies er eentje die qua looks goed bij jouw tuin past. Wat de vorm betreft kun je het beste kiezen voor een vierkant schaduwdoek of een rechthoekig schaduwdoek. Een driehoek schaduwdoek bestaat ook, wordt veel verkocht en ziet er leuk uit, maar beslaat een minder groot oppervlakte en creëert dus minder schaduw. Zeker wanneer je jouw doek boven je terras spant is een vierkant of rechthoek de beste optie.

Hoe bevestig je een schaduwdoek?

Schaduwdoeken worden vaak niet met bevestigingsset geleverd omdat de manier waarop je hem bevestigd helemaal bij jou ligt. Het is meestal niet heel ingewikkeld, het enige waar je op moet letten zijn de bevestigingspunten. Daar kan je heel creatief mee zijn. Je kunt wat palen in de grond slaan voor jouw schaduwdoek, maar ook de buitenmuur, pergola of Douglas schutting zijn ideaal als bevestigingspunt. Je kan ervoor kiezen om de bevestigingspunten van jouw schaduwdoek alle vier even hoog te maken, maar je kunt ook hoogteverschil creëren. Dan krijg je een soort tent-effect en dat kan er (mits je het zorgvuldig uitwerkt) ontzettend gezellig uit zien.

Lees tip:  Laat je tuin opbloeien met plisse zonwering voor overkappingen

Jouw schaduwdoek schoonhouden.

De meeste schaduwdoeken zijn bestand tegen schimmel, dus nat worden is meestal geen probleem, toch is het verstandig om jouw schaduwdoek even goed schoon te maken als je hem na de zomer weer opbergt. Gelukkig is dit heel makkelijk. Een sopje van water en groene zeep is voldoende om jouw doek weer mooi schoon te krijgen. Heb je een waterdichte schaduwdoek? Kijk dan uit met schuursponzen! Het is in dat geval een goed idee om een busje doekreiniger aan te schaffen. Zo krijg je je doek mooi schoon zonder heel hard te hoeven schrobben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *