Vier voordelen van hout als bouwmateriaal

De verschillende interieurtrends van vroeger lijken terug te komen, maar dan in een nieuw jasje. Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van hout in de interieur. Nu is deze trend weer teruggekomen. Je vindt onbewerkt, bewerkt, geschilderd etc. terugkomen in mensen hun interieur. Hout geeft je interieur een mooie en rustieke uitstraling. Veel mensen geeft het ook een gevoel van rust. Dit komt door de natuurlijke uitstraling die het materiaal heeft. Maar naast de uitstraling heeft hout ook veel voordelen. In dit artikel vertellen we je meer over de vele voordelen van hout.

Hout is gemakkelijk te bewerken

Als je graag zelf aan slag gaat en je maakt zelf meubels is hout een perfect materiaal. Hout is namelijk gemakkelijk te bewerken. Elke type hout heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is bijvoorbeeld eikenhout buigzaam en erg sterk. Het kan goed tegen water. Al jarenlang is eikenhout een grote favoriet om mee te bouwen. Ook vurenhout is een fijne hout type om mee te bouwen. Dit hout heeft hele dunne nerven. Hierdoor komt er weinig vocht in. Wat fijn is tegen bijvoorbeeld schimmelsporen.

Milieu voordelen van hout

Hout heeft een lage milieubelasting, omdat het een natuurproduct is. Hout kappen, vervoeren en bewerken verbruikt relatief weinig fossiele brandstoffen als je het vergelijkt met andere bouwmaterialen. Hout is biologisch afbreekbaar en je kan dit gemakkelijk recyclen. Naast dat het gemakkelijk te recyclen is kan hout ook lang meegaan als je het goed onderhoudt. Wel is het goed om te kijken waar je hout vandaan komt. Komt het hout uit een bos wat duurzaam beheerd worden? Voor elke boom wat gekapt wordt, wordt er dan een boom teruggeplant. Zo raakt het hout nooit op. Tijdens de groei neemt de boom ook CO2 uit de lucht. 

Lees tip:  Extra tips voor schoonmaak

Hout is tijdloos

Hout is een tijdloos product. Naast dat het lang meegaat wat milieuvriendelijk is zal het ook niet snel uit de interieur design trends gaan. Hout geeft een unieke en warme uitstraling in je interieur. Hout geeft een gevoel van rust in je huis. Het past bij vele andere interieurstijlen en is gemakkelijk te stijlen. Hierdoor zal hout niet zo snel verdwijnen uit de huizen.

Veel verschillende soorten hout

Hout is een veelzijdig materiaal. Het is gemakkelijk te bewerken en dit brengt veel mogelijkheden met zich mee. Dit zorgt voor een enorme ontwerpvrijheid. Hout komt in veel soorten, kleuren en texturen voor. Door de vele mogelijkheden kan hout gemakkelijk toegepast worden op de verschillende interieur trends. 

Heeft dit artikel je geïnspireerd om te gaan bouwen met hout? Neem dan een kijkje bij de houthandel Houtdirect. Bij de houthandel Houtdirect kun je veel verschillende soorten hout vinden voor een goede prijs. Zij winnen hun hout op een duurzame manier door duurzaam bosbeheer. Ook kan je bij hun terecht voor passend advies voor elk project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *