Een regenton is zo gek nog niet

Steeds meer droge periodes


Het weer verandert de laatste jaren snel. Periodes van hevige regenval worden gevolgd door steeds langere en warmere periodes van droogte. In die droge tijd is je tuin afhankelijk van besproeiing. De tuinslang maakt overuren om al het groen ook echt groen te houden. Zonder dat je het doorhebt, neemt je waterverbruik toe. Slecht voor je portemonnee natuurlijk, maar ook niet bevorderlijk voor het milieu. Het gebeurt de laatste jaren elke zomer wel dat het waterleidingbedrijf een oproep moet doen om zuinig aan te doen met het drinkwater. De druk op de waterleiding kan bij overmatig waterverbruik zelfs wegvallen en dan zitten hele wijken zonder drinkwater. 

Water opvangen als het regent


Normaal gesproken loopt al het water dat tijdens een flinke bui naar beneden komt via de regenpijp weg. Soms rechtstreeks de grond in, maar ook vaak in het riool. Dat is zonde. Je kunt het regenwater beter opvangen en bewaren voor als er weer eens een droge periode aanbreekt. Een regenton is een perfect middel om water op te slaan. Deze tonnen zijn er in allerlei soorten. Er is voor iedereen wel een variant te vinden. Je kunt kiezen voor een klassiek houten ton of een robuuste kunststof uitvoering. Hout geeft een authentieke uitstraling aan je tuin. Hout is wel vrij kwetsbaar en heeft onderhoud nodig. Een kunststof ton oogt moderner en heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. 

Eenvoudig te plaatsen


Een regenton is in principe gemakkelijk te plaatsen. Om hem snel vol te hebben, is het aan te raden om er koppelstuk voor je regenpijp bij te kopen. Vaak zit dit koppelstuk en de slang er al bij, maar het kan ook zijn dat je deze onderdelen los moet kopen. Je zaagt een stukje uit de regenpijp op een hoogte onder de maximale hoogte van de waterstand in de regenton. Vervolgens klem je het koppelstuk tussen de delen van de regenpijp. Je sluit de slang aan en zodra het regent, stroomt het water de ton in. Als de ton vol is, zorgt het koppelstuk ervoor dat het water weer de regenpijp in loopt. Zo stroomt de ton niet over. 

Lees tip:  Budgetdak.nl

Zo houd je het water een beetje fris


Een veel gehoorde klacht is dat het water na verloop van tijd kan gaan stinken. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Een eenvoudige manier om stank tegen te gaan is om een poreus stuk steen in de ton te leggen. Dit vermindert de kans op stank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *