Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen? 7 punten waarop je moet letten!

Van plan om zonnepanelen te gaan kopen? Dan zijn er een aantal essentiële aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel delen we 7 aandachtspunten bij aanschaf van zonnepanelen. Na het lezen weet je precies waar je op moet letten voor het maken van de juiste keuze!

1. Zonnepanelen prijs

Bij aanschaf is het van belang om te letten op de prijs en terugverdientijd. Om te bepalen of het je de investering waard is, is het van belang om de terugverdientijd van de investeringskosten te berekenen. De gemiddelde terugverdientijd is 5 tot 7 jaar. Uiteraard zijn de prijs en het gemiddelde rendement van belang om de terugverdientijd te berekenen. De zonnepanelen prijs kan erg verschillen, waardoor vergelijken verstandig is.

2. Doe een dakcheck

Voordat je zonnepanelen aanschaft is het verstandig om eerst een dakcheck te doen. Zo kom je erachter of het dak geschikt is voor zonnepanelen of niet. Zonnepanelen op een schaduwrijk dak levert aanzienlijk minder op. Het meest optimale is een dak dat op het zuiden ligt en die niet bedekt wordt door schaduw van andere gebouwen of bomen. Maar ook op een dak met veel schaduw kunnen zonnepanelen zonne-energie opvangen. Alleen is het rendement wat lager. Om dezelfde reden is het rendement van zonnepanelen ook in de winter wat lager.

3. Kies de juiste fabrikant

Overweeg je het laten installeren van zonnepanelen? Dan is het natuurlijk van belang om de beste zonnepanelen te vinden. Het liefst panelen met een lange garantieperiode en van een betrouwbare fabrikant. Wij adviseren om altijd te kiezen voor A-merken. Zo ben je verzekerd van een goed rendement en een lange garantieperiode.

Lees tip:  Hoe houd je je huis schoner en gezonder: Tips

4. Garantieperiode

Hierboven hebben we het al even korte genoemd: de garantieperiode bij zonnepanelen. Het aantal jaren dat je garantie krijgt bij aanschaf is per fabrikant verschillend. Gemiddeld krijg je ongeveer 25 jaar productgarantie.

5. Let op het vermogen

Een ander belangrijk aandachtspunt is het aantal Wattpiek (Wp). Ofwel het vermogen van een zonnepaneel. Dit cijfer wordt gegeven na het testen in een testcentrum waarin ook andere panelen onder dezelfde omstandigheden getest worden. Het Wattpiek bepaalt hoeveel vermogen een zonnepaneel per jaar kan opbrengen. Uiteraard is dit afhankelijk van meerdere omstandigheden, zoals het aantal zonuren, temperatuur, zonsterkte, lichtinval en noem zo maar op.

6. Kies het soort zonnepaneel

Bij aankoop van zonnepanelen heb je over het algemeen keuze uit twee soorten zonnepanelen, namelijk: polykristallijne en monokristallijne. Een groot verschil is dat monokristallijne zonnepanelen meestal zwart zijn, terwijl poly zonnepanelen blauw zijn. De gemiddelde prijs van monokristallijne zonnepanelen ligt wat hoger, maar daarentegen zijn ze wel efficiënter. De levensduur van beide soorten zonnepanelen is ongeveer hetzelfde.

7. Juiste installatie

Om het meeste uit zonnepanelen te halen is het essentieel om de panelen op de juiste manier te (laten) installeren. Daarom adviseren wij ook altijd om dit over te laten een een expert. Een specialist op dit gebied weet precies de juiste positie, goede plaatsing op het dak, beste omvormer, veilige aansluiting in de meterkast en noem zo maar op. Een specialist inschakelen is dan ook een verstandige keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *