Welke soorten metselstenen zijn er?

Welke soorten metselstenen zijn er? Er zijn verschillende soorten stenen die gebruikt kunnen worden voor metselwerk. Sommige stenen zijn harder dan andere, en hebben daardoor een langere levensduur. In dit blogartikel leer je de verschillende soorten stenen die gebruikt worden voor metselwerk kennen en worden de voordelen van elk type toegelicht.

Metselstenen van kalksteen komen het vaakste voor

De meeste metselstenen die gebruikt worden voor metselwerk zijn gemaakt van kalksteen. Kalksteen is een sedimentair gesteente dat bestaat uit kalkhoudende mineralen. Het voordeel van kalksteen is dat het makkelijk te bewerken is en over het algemeen goedkoop is. Ook is kalksteen een duurzaam materiaal, waardoor het geschikt is voor constructies die lang meegaan moeten. Dit is dan ook een van de beste metselstenen waar je uit kunt kiezen.

Ook basalt is populair als materiaal voor metselstenen

Een andere veelgebruikte steensoort voor metselwerk is basalt. Basalt is een vulkanisch gesteente dat bestaat uit verschillende mineralen, waaronder ijzeroxide en kalk. Het voordeel van basalt is dat het hard en sterk is, waardoor het geschikt is voor constructies die veel weerstand moeten bieden. Ook is basalt een duurzaam materiaal, wat betekent dat het lang meegaat.

Een minder populaire keuze voor metselstenen

Graniet wordt ook wel eens gebruikt voor metselwerk, hoewel dit minder vaak voorkomt. Graniet is een magmatisch gesteente dat bestaat uit verschillende mineralen, waaronder ijzeroxide en kalk. Het voordeel van graniet is dat het hard en sterk is, waardoor het geschikt is voor constructies die veel weerstand moeten bieden. Ook is graniet een duurzaam materiaal, wat betekent dat het lang meegaat.

Lees tip:  De voordelen van een Knikmops in de tuin

Duurzame metselstenen van marmer

Tot slot wordt soms ook marmer gebruikt voor metselwerk. Marmer is een sedimentair gesteente dat bestaat uit kalksteen en dolomiet. Het voordeel van marmer is dat het mooi kan polijsten, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor constructies waar esthetiek belangrijk is. Ook is marmer een duurzaam materiaal, wat betekent dat het lang meegaat.

Welk metselsteen is nou het beste?

Al met al zijn er dus verschillende soorten stenen die gebruikt kunnen worden voor metselwerk. Welke steen het beste geschikt is, hangt af van de eisen die je stelt aan de constructie. Kalksteen en basalt zijn bijvoorbeeld goede keuzes als je op zoek bent naar duurzame en stevige metselstenen. Marmer is een goede keuze als esthetiek belangrijk is. Tot slot is graniet ook een mogelijkheid, hoewel dit minder vaak voorkomt.

Tip: Voordeligbouwen.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *