hoge kostenposten bij verbouwingen

Wat zijn hoge kostenposten bij verbouwingen?

Een huis is de plek waar je leeft en samen mooie momenten deelt. Je wilt daarom natuurlijk dat het een plek is waar je jezelf fijn voelt. Met een verbouwing kan je de woning volledig naar eigen smaak maken of weer een vernieuwende sfeer in huis toveren. Maar een verbouwing kost geld. Wat kosten een verbouwing nu eigenlijk en wat zijn hoge kostenposten bij een verbouwing? Volgens vrek.nl is met name de vloerbedekking een hoge kostenpost. Huisentuin-winkels.nl heeft zich hier voor jou eens in verdiept.

Wat voor verbouwing?

De totale kosten van een verbouwing hangen natuurlijk heel erg af van wat er met de verbouwing moet gebeuren. Wil je een hele aanbouw of alleen de badkamer vernieuwen? Een aanbouw heeft de gemiddelde verbouwingskosten tussen de €20.000,- en €30.000,-. Alleen een toilet verbouwing kost daarentegen vaak maar tussen de €1.500,- en €3.000,-. Daarnaast kun je bijvoorbeeld de badkamer verbouwing tussen de €6.000,- en 10.000,-, de zolder voor tussen de €9.000,- en 13.000,- en de keuken voor een bedrag rond de €12.500,- en €17.500,-.

Wat kost een totale verbouwing?

Wat jouw verbouwing exact gaat kosten in totaal is van te voren lastig te zeggen. Dit hangt van verschillende elementen af, waaronder in welke staat het huidige bouwwerk verkeert. Als er tijdens de verbouwing nare verassingen boven komen drijven, kunnen de kosten al snel hoog oplopen. Ook hangt het geheel aan kosten af van de vorm waarin de verbouwing wordt uitgevoerd. Besteed je de verbouwing uit of coördineer je deze zelf? Beide manieren hebben voor- en nadelen. Zelf coördineren kan je beter een vinger aan de pols houden, maar dit kost je ook veel werk en geregel waarbij best nog wel eens wat mis kan gaan. Een verbouwing uitbesteden scheelt je een hoop geregel, maar kost je waarschijnlijk meer geld. 

Lees tip:  Cv ketel onderhoud; deze dingen kan je prima zelf doen

De verbouwingskosten

Let er goed op dat je de prijzen goed vooraf bespreekt. Als je de verbouwing uitbesteed kun je er vaak voor kiezen om een ‘vaste prijs’ of een ‘richtprijs’ af te spreken. Bij een vaste prijs heb je natuurlijk zekerheid voor het totale plaatje. Bij een richtprijs is er altijd nog ruimte dat de kosten hoger kunnen uitvallen, maar natuurlijk ook lager als alles meezit. Als je het zelf regelt heb je vaak te maken met prijs per uur van de vakmannen. Hoe langer zij werk hebben hoe duurder het wordt. Via een bedrijf kan het afspreken van een vaste prijs dan voordeliger zijn. Als de werklui zouden treuzelen, hoef je er niet bang voor te zijn dat jouw rekening onnodig hoog oploopt.

Waardoor lopen de kosten bij een verbouwing vaak hoog op?

Welke werkzaamheden zijn bij een verbouwing nu doorgaans het duurst? Bij een verbouwing komt meer kijken dan alleen de verbouwwerkzaamheden zelf. Dit onderschatten vaak veel mensen. Zo wordt er te weinig tijd en zorgvuldigheid gestoken in het ontwerp in de planningsfase of wordt er alleen gebouwd onder hoge tijdsdruk met geld afspraken. De kosten voor een verbouwing worden grotendeels ingegeven door twee kostenposten: (1) het werkmateriaal en (2) het uurloon van de vaklui die de verbouwing mogelijk maken. Daarnaast zijn er bijkomende kosten zoals voorrijkosten en onverwachte kosten. Een zorgvuldig plan kan een hoop kosten besparen. En vergeet natuurlijk niet dat ook de vaste kosten van de woning gewoon doorgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *