Wat te doen tegen kalkaanslag?

We komen allemaal wel eens een witte aanslag tegen op een kraan of douche, maar ook wel in de waterkoker of het koffiezetapparaat. Doordat het water in de leiding in jouw huis kalk bevat, komt deze kalk ook weer terecht in apparaten en kranen in huis. Te veel kalk kan wel eens als vervelend worden ervaren en in deze blog lees jij wat te doen tegen kalkaanslag.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Een chemische reactie tussen calcium en magnesium in het water zorgt ervoor dat er kalkaanslag ontstaat. Deze kalkaanslag vind je dan bijvoorbeeld weer terug op kranen, douchekoppen of apparatuur in huis waarbij water wordt gebruikt. Ervaar jij vaak kalkaanslag in huis of merk je dat je haar droog is na het douchen? Dan heb jij hard water in huis.

De nadelen van kalk

Kalk is niet schadelijk voor je en is ook niet slecht voor je gezondheid, maar wel kent het een aantal andere nadelen. Kalk kan namelijk zorgen voor uitdroging van het haar of de huid, wat voor veel mensen ook als onprettig kan worden ervaren. Daarnaast kan te veel kalk in het water ervoor zorgen dat bepaalde apparatuur in huis sneller kapotgaat. Het zogeheten zachte water zou hier de oplossing voor zijn. Zacht water betekent water dat minder kalk bevat.

Hoe krijg je zacht water?

Om ervoor te zorgen dat jij zacht water door de kraan krijgt kun je een waterontharder aanschaffen. Deze waterontharder zorgt ervoor dat het kalk wordt gescheiden uit het kraanwater en jij dus minder snel last zult hebben van kalkaanslag. De waterontharder wordt aangesloten op de centrale leiding in huis zodat vanuit daar het zachte water in de kranen kan stromen. Meestal wordt de waterontharder op een plaats als de bijkeuken geplaatst zodat hij makkelijk te bereiken is wanneer er bijvoorbeeld zout bijgevuld moet worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *