keldermuur

Wat is kelderdrainage?

Kelderdrainage is een essentieel systeem dat helpt om vochtproblemen in kelders te voorkomen. Veel huiseigenaren ondervinden problemen met waterinfiltratie in hun kelders, wat kan leiden tot schimmel, schade aan bezittingen en structurele problemen. Het implementeren van een goed kelderdrainagesysteem kan deze problemen effectief tegengaan en de levensduur van uw woning verlengen.

Waarom is kelderdrainage nodig?

Vochtproblemen in kelders zijn een veelvoorkomend probleem. Water kan binnendringen via scheuren in de muren, door de vloer of door slechte afdichting. Deze vochtproblemen kunnen leiden tot schimmelgroei, muffe geuren, en zelfs gezondheidsproblemen voor de bewoners. Bovendien kan aanhoudend vocht de structuur van het gebouw beschadigen, wat leidt tot dure reparaties.

Soorten kelderdrainage

Er zijn verschillende soorten kelderdrainagesystemen die kunnen worden geïnstalleerd, afhankelijk van de specifieke behoeften van de woning.

Interne kelderdrainage

Interne kelderdrainage wordt binnenin de kelder geïnstalleerd en omvat meestal wand- en vloerdrainage.

 • Wanddrainage: Dit systeem bestaat uit drainagepanelen die langs de keldermuren worden geplaatst om water op te vangen en af te voeren.
 • Vloerdrainage: Hierbij wordt een drainagekanaal rondom de keldervloer geïnstalleerd om water dat binnendringt via de vloer af te voeren.

Externe kelderdrainage

Externe kelderdrainage wordt buiten de kelder geïnstalleerd en omvat meestal:

 • Drainage aan de buitenzijde van de kelder: Dit systeem wordt rondom de buitenmuren van de kelder geïnstalleerd om water af te voeren voordat het de kelder binnendringt.
 • Ringdrainage: Een drainagesysteem dat rondom de gehele fundering wordt geplaatst om water weg te leiden van het gebouw.

Voordelen van kelderdrainage

Het installeren van een kelderdrainagesysteem biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Voorkomen van vocht- en schimmelproblemen: Een effectief drainagesysteem houdt de kelder droog en voorkomt schimmelgroei.
 • Verbeteren van de luchtkwaliteit: Door vocht te verminderen, verbetert de luchtkwaliteit in de kelder en de rest van het huis.
 • Verhogen van de woningwaarde: Een droge kelder verhoogt de waarde van de woning, wat aantrekkelijk is voor potentiële kopers.
Lees tip:  Tuin (opnieuw) bestraten? Dit zijn de mooiste soorten verharding

Hoe werkt kelderdrainage?

De werking van een kelderdrainagesysteem varieert afhankelijk van het type.

Werking van interne drainage

Interne drainage vangt water op dat de kelder binnendringt en voert het af naar een sump pump systeem, dat het water vervolgens uit de kelder pompt.

Werking van externe drainage

Externe drainage voorkomt dat water de kelder binnendringt door het af te voeren naar een verafgelegen gebied, vaak via een reeks drainagebuizen en een grindbed.

Installatieproces van kelderdrainage

Het installeren van een kelderdrainagesysteem vereist zorgvuldige planning en uitvoering.

Voorbereiding en planning

Het is belangrijk om eerst een grondige inspectie van de kelder uit te voeren om de bron van de vochtproblemen te identificeren.

Stapsgewijze installatie

 1. Graafwerkzaamheden: Graaf sleuven langs de muren van de kelder (intern of extern).
 2. Installatie van drainagesysteem: Plaats de drainagebuizen en bedek ze met grind.
 3. Afdichten: Zorg voor een goede afdichting om te voorkomen dat er opnieuw water binnendringt.
 4. Aansluiting op sump pump: Verbind het drainagesysteem met een sump pump om het water effectief af te voeren.

Onderhoud van kelderdrainagesystemen

Regelmatig onderhoud is essentieel om de efficiëntie van het kelderdrainagesysteem te waarborgen. Controleer periodiek op verstoppingen en zorg ervoor dat de sump pump goed werkt. Veelvoorkomende problemen zoals verstoppingen kunnen meestal eenvoudig worden opgelost door de drainagebuizen door te spoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *