Rimless toilet

Wat is een rimless toilet? En wat zijn de voordelen?

Wat is een rimless toilet of een randloze wandcloset? Dit is een product wat je tegenwoordig steeds vaker ziet. Een rimless toilet is een toilet zonder een rand, ook wel randloze toiletpot of randloze wandcloset genoemd. In dit artikel gaan we er dieper op in en we zullen antwoorden geven op de volgende vragen: hoe werken ze, zijn ze je tijd, geld en moeite waard en zou je moeten overwegen om er een aan te schaffen?

Wat is een rimless toilet precies?

Zoals je hierboven al hebt gelezen, is een randloos toilet precies dat: een toilet zonder rand. De kans is groot dat je er al een bent tegengekomen, of er zelfs op hebt gezeten, maar het zou je vergeven zijn als je het niet beseft. Want niemand kijkt inspecteert een toiletpot.

Vanaf de buitenkant ziet een rimless toilet er ongeveer hetzelfde uit als een ‘standaard’ toilet met rand. Pas als je de deksel ervan optilt, onthullen ze de reden voor hun randloze naam. Een standaard toilet met rand heeft een rand rond de bovenkant van de kom, het is die rand die moeilijk schoon te maken is want je komt er immers moeilijk bij. Hierdoor hopen zich bacteriën en vuil op en geeft een nare geur op den duur.

Maar met een randloos ontwerp is dat moeilijk bereikbare ‘onder de rand’ gedeelte van het toilet weggenomen, wat zorgt voor een eenvoudiger uiterlijk dat gemakkelijk schoon te maken is en dat heeft zo zijn voordelen.

Wat zijn de voordelen?

Hoewel ze er van buiten misschien niet zoveel anders uitzien, kan een randloos toilet het schoonmaken veel gemakkelijker maken en de hygiëne aanzienlijk verbeteren. Denk aan het schoonmaken van een gemiddelde toiletpot. De buitenkant is relatief eenvoudig omdat je elk deel van het oppervlak kunt zien; pas als je naar binnen gaat, begint het gedoe. De rand aan de onderkant van het toilet is niet eenvoudig schoon te maken.  Die rand is een broedplaats voor bacteriën, kalkaanslag en allerlei andere onaangenaamheden. En fysiek onder de rand kijken is bijna niet mogelijk, waardoor het moeilijk kan zijn om te zien of je alle rommel hebt opgeruimd.

Lees tip:  Verduurzaam je woning in een handomdraai

Het punt is dat je er nooit zeker van kunt zijn dat je elk laatste beetje vuil onder de rand van een toiletpot hebt weggespoeld en het belangrijkste voordeel van een randloos toiletontwerp haalt dat probleem uit de schoonmaakvergelijking. Zonder rand is het schoonmaken van de binnenkant van de kom net zo eenvoudig als het schoonmaken van de buitenkant van het toilet. U kunt overal zien wat u moet schoonmaken en u kunt er zeker van zijn dat u elke centimeter van het oppervlak hebt schoongemaakt.

Directe spoeling

Als het gemakkelijker maken van de toiletreinigingstaken niet voldoende is, zal je blij zijn te horen dat er nog andere voordelen zijn aan een randloos toiletontwerp. In tegenstelling tot meer traditionele toiletten, hebben veel randloze wandclosets een techniek voor directe spoeling.

Een directe spoeling spuit water rond de kom van het toilet, waardoor het vuil effectiever en efficiënter wordt gespoeld dan de waterherverdelingsmethoden van oudere ontwerpen. Het mooie van een directe spoeling is dat, hoewel hij krachtiger is dan een standaard spoeling, ook zuiniger is. Hierdoor bespaart je geld op je waterrekening. Wie wil dit nou niet?!

Is een rimless toilet het waard?

Het is zeker aan te raden om voor een rimless toilet te gaan. De bovenstaande voordelen zullen je keuze makkelijk maken, aangezien er feitelijk geen nadelen zijn aan een rimless toilet. Vooruit dan, alleen de aanschafprijs, maar dan heb ook wat in de badkamer en toiletruimte.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *