warmte in de winter

Warmte in de winter

Die is helaas niet zo vanzelfsprekend. Ook binnen dus niet, bedoelen we dan. Natuurlijk is dat nog altijd beter dan buiten verblijven, maar dan mogen er zich geen mankementen vertonen.

Gebeurt dat dan zo vaak? Helaas wel. Er kan van alles aan de hand zijn met je woning waardoor er toch kou binnenkomt. Dit voorkom je door te letten op de volgende zaken:

Isolatie

Wanneer warmte je huis verlaat en kou via de tegenovergestelde route en plek binnenkomt, heb je een groot probleem. Met een beetje geluk is het aanbrengen van tochtstrips aan je deuren en ramen voldoende. Zo niet, dan zit er bijvoorbeeld ergens een gat in je muur. Kijk ook even in de kelder en op zolder om te zien of je daar nog wat extra glaswol moet aanbrengen. Andere naden en kieren moeten met kit worden gedicht of op een andere manier gerepareerd.

Rookkanalen

Een voorwaarde voor het opbranden van openhaardhout is natuurlijk dat je je rookkanalen openzet. Vergeet ze niet achteraf weer te sluiten, anders is het opwarmen van je huis voor niks geweest.

Ventilatie

Ja, kou moet buiten blijven, maar het is voor het aangename leefklimaat absoluut nodig om af en toe je woning van frisse lucht te voorzien. Zet dus dagelijks een deur of raam open, al is het maar voor even.

Verwarming ontluchten

Borrelende en klotsende radiatoren wijzen op de aanwezigheid van luchtbellen die de warmteafgifte beperken. Hoog tijd om ze te ontluchten.

CV-ketel wintercheck

Heel het jaar door hoop je dat je ketel goed functioneert maar in de winter is er geen enkel alternatief voorhanden. Laat dit apparaat dus grondig controleren – of zelfs vervangen – indien nodig.

Lees tip:  Hoe kies je het beste kozijn?

Verlichting

Zuinige lampen zijn een zegen voor je portemonnee. Zeker in de winter, aangezien je aan het einde van de steeds kortere dagen geneigd bent om je lampen eerder aan te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *