Wanneer heb je glaslatschroeven nodig?

Als je online naar schroeven zoekt kom je ongetwijfeld ook glaslatschroeven tegen. Deze schroeven zijn zelfborende schroeven die je nodig hebt voor het bevestigen van glaslatten. Je kunt er geen andere schroeven voor gebruiken, omdat deze variant speciaal schroefdraad heeft waarmee je heel precies kunt werken. Daarnaast voorkomen ze het splijten van het hout of dat het glas beschadigd raakt. In onze blog vertellen we meer over deze variant en wat zoal de voordelen zijn.

Het verschil tussen glaslatschroeven en glaslat spijkers

Bij het bevestigen van glaslatten heb je keuze uit glaslatschroeven en glaslat spijkers. Logischerwijs kun je beide gebruiken, maar ze hebben beide zowel voor- als nadelen. Glaslat spijkers worden eigenlijk gebruikt wanneer de glaslat dunner dan 3,2 mm is. Dat is namelijk de diameter van een glaslatschroef. Die je niet kunt gebruiken als de lat dus dunner is. Dan stap je over op spijkers. Niet iedere spijker die je wilt, maar speciale glaslat spijkers die je evenals de schroeven online kunt bestellen.

Glaslatschroeven zijn zelfborende schroeven

Zoals gezegd zijn glaslatschroeven zelfborende schroeven en dat is ook nodig, omdat je vaak geen ruimte hebt om voor te boren. Tijdens het voorboren kan er ook van alles mis gaan. Denk aan een te groot gat, schade aan het hout of zelfs schade aan het glas. Je hebt minimaal de ruimte om iets met schroeven te doen, dus een zelfborende schroef is simpelweg de beste optie. Dat heeft ook als voordeel dat je niet met boormachines en stofzuigers aan de slag moet, want de korte glaslatschroeven zijn vaak al met een schroevendraaier te bevestigen. Voor de laatste millimeters zou je eventueel een schroefboormachine kunnen gebruiken, maar dan is het merendeel van het werk al gedaan.

Lees tip:  Warmte in de winter

Voor een extra strakke bevestiging

Glaslatschroeven hebben als voordeel dat ze zich sterk in het hout trekken. Mede te danken aan het speciale schroefdraad. Met deze schroeven kun je dus glaslatten ook extra strak tegen het kozijn zetten. Dat is niet alleen mooier, maar ook ontzettend belangrijk. Om de schroeven goed te kunnen bevestigen heb je een torx nodig. Glaslatschroeven worden nooit met een kruiskop geleverd. Het voordeel van de torx is dat je extra kracht kunt zetten en in de regel geen andere gereedschappen, zoals een schroefboormachine nodig hebt. De belangrijkste tip die we je kunnen geven is om wel de juiste maat torx of de juiste bit te gebruiken. Anders heb je kans op vervelende beschadigingen wanneer een torx of bit van de kop glijdt.

Van welk materiaal worden glaslatschroeven gemaakt?

Glaslatschroeven worden van verschillende materialen gemaakt, maar we adviseren om toch altijd voor de schroeven van RVS te kiezen. Roestvrij staal is een duurzaam materiaal dat ook nog eens bestendig is tegen vocht, kou en hitte. Ze kunnen dus wel binnen als buiten worden gebruikt. Ze roesten ook niet en ze blijven dus ook een lange tijd mooi. Bij de aanschaf is het belangrijk om te controleren of de glaslatschroef van RVS is gemaakt of dat er sprake is van een RVS coating. Logischerwijs zijn de schroeven met alleen een coating minder stevig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *