Voordelen van duurzaam en circulair slopen

Voordelen van duurzaam en circulair slopen

Slopen, ofwel amoveren, is iets wat met zorg moet gebeuren. Het lijkt heel eenvoudig om een bouwwerk tegen de vlakte te gooien wanneer het niet meer nodig is of wanneer het ongeschikt is geworden voor gebruik, maar er is een hoop expertise voor nodig. De tijd dat bij een sloop alle materialen werden vernietigd ligt achter ons. Circulair slopen is een techniek die steeds meer wordt toegepast.

Materialen gaan langer mee

Bij circulair slopen wordt er gekeken naar de materialen die in het bouwwerk zitten wat gesloopt gaat worden. Daarbij let men zo goed mogelijk op welke zaken er nog voor hergebruik geschikt zijn. Daarbij mag je denken aan deuren, deurposten, hang en sluitwerk en ga zo maar door. Door een inventarisatie te maken en deze materialen bij het slopen apart te houden zullen materialen in de bouw langer mee gaan.

Zuinig met grondstoffen

Ga je slopen waarbij circulair wordt gewerkt ben je heel zuinig met de grondstoffen. Er hoeven bijvoorbeeld niet meer bomen te worden omgezaagd dan noodzakelijk om een gebouw opnieuw te bouwen. Je bespaart dan op hout door de oude deurposten opnieuw te gebruiken. Ook scheelt het een hoop CO2 uitstoot van de metaalindustrie wanneer er oud hang- en sluitwerk wordt hergebruikt.

Er is veel minder bouwafval

Wanneer een pand wordt gesloopt ontstaat er een bepaalde hoeveelheid bouwafval. Die hoeveelheid bouwafval moet naderhand weer worden verwerkt waar een hoop energie in gaat zitten. Door circulair te amoveren komt er veel minder bouwafval vrij en dat scheelt een stuk voor het milieu. Duurzaam slopen is dus eenvoudiger dan je denkt. Niet voor niets staat dit bij Bergevoet BV hoog in het vaandel. De hoeveelheid bouwafval wordt beperkt terwijl er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn om een nieuw gebouw neer te zetten. Duurzaamheid door het hergebruik van grondstoffen lijkt dan ook de sleutel voor een duurzamere bouwstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *