Tips voor het leggen van een nieuwe vloer in de badkamer

Wanneer de vloer in de badkamer toe is aan vernieuwing, vraag je je misschien af hoe je een nieuwe vloer in de badkamer aanlegt. Wellicht heeft je gedateerde badkamer een nieuwe look nodig of is de vloer aan het rotten. In dat geval is het essentieel voor je gezondheid en veiligheid dat de vloer vervangen wordt. Een rottende badkamervloer kun je herkennen doordat de vloer onder de voeten beweegt of zacht aanvoelt, vreemd ruikt of verkleurd is. Kromgetrokken muren duiden op de aanwezigheid van schimmel of meeldauw in de badkamer.

Voordat je begint: veiligheid eerst!

Is het nodig om het bovenste vloeroppervlak te vervangen? Dan moeten waarschijnlijk ook de ondervloer en vloerbalken vervangen worden. Dit is meestal het geval wanneer er een muffe geur in de badkamer hangt of wanneer er zachte plekken in de vloer te voelen zijn wanneer er op gelopen wordt. Houdt hier rekening mee voordat je begint aan het vervangen van de bovenste laag, want misschien wil je deze klus liever overlaten aan een professional.

Elektrisch gereedschap

Wees je er ook van bewust dat, wanneer je deze klus zelf wilt doen, je moet weten hoe je veilig overweg gaat met elektrisch gereedschap. Bij het vervangen van de vloer, ondervloer en eventuele vloerbalken moet er gezaagd en geboord worden.

Bescherming

Wanneer je gaat boren of zagen met elektrisch gereedschap, zul je altijd gehoor- en oogbescherming moeten dragen. Zorg er voor dat de badkamer goed geventileerd is, zeker wanneer je aan de slag gaat met voegmiddel, primer of verf. Draag een gasmasker tijdens het zagen omdat het stof en de schimmel in je longen terecht kan komen. Denk je dat er asbest in de vloer kan zitten? Raadpleeg dan eerst een professional voordat je begint met het opentrekken van de vloer.

Lees tip:  Wat heb je allemaal nodig als je een nieuw kantoor opent?

Rotte vloer

Een rottende vloer moet voor je veiligheid en gezondheid vervangen worden. Voordat je begint met het verwijderen van de oude vloer, moet de waterafvoer naar de badkamer afgesloten worden. Schakel voor de zekerheid ook de stroom van de badkamer uit.

De oude vloer verwijderen

Oude vloertegels of hout kunnen losgewrikt worden met een klauwhamer of koevoet. Bij een rottende vloer moet meestal ook de ondervloer verwijderd worden. Ben je klaar met het verwijderen van de rotte vloer en ondervloer? Kijk dan goed of de vloerbalken ook toe zijn aan vervanging. Het vervangen van vloerbalken is meestal een klus voor een professional.

De vloer vervangen

Wanneer de vloerbalken intact zijn of vervangen zijn door een professional, is het tijd om de vloer te vervangen. Zorg er voor dat alle puin is opgeruimd en stofzuig overal goed zodat er geen stof onder de nieuwe vloer zal achterblijven. Kies je voor een badkamervloer van laminaat, bewerkt hardhout of vinyl? Dan moet hier eerst een ondervloer voor worden aangelegd. Er zijn specifieke ondervloeren voor badkamers met een betonnen ondervloer.

Bron: Aannemersspot.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *