duurzaamheid

Tips voor als je wilt investeren in duurzaamheid

Vind je duurzaamheid belangrijk en wil je graag meer hier aan bijdragen? Dan zijn er een aantal zaken waar je in kunt investeren. In dit artikel lees je hier meer over.

Meer groen in en rondom je woning

Voordat jouw woning werd gebouwd was er een stukje natuur. Voor elke woning wordt er steeds weer een stukje natuur weggehaald. Dit is niet goed voor het milieu. Door meer natuur in en rondom je woning te plaatsen kan je een beetje terug doen voor de natuur. Binnen in je huis kan je kamerplanten plaatsen en in je tuin tuinplanten. Daarnaast kan je kiezen voor meer creatieve natuur rondom je huis. Je kunt bijvoorbeeld groenaanleg plaatsen op je dak. Dit wordt een groendak genoemd. Je kunt groenaanleg en beheer laten uitbesteden aan een organisatie, zodat je zelf helemaal niets hoeft te doen! Zo weet je bovendien zeker dat alles goed wordt geplaatst.

Plaats een warmtepomp

Onlangs is vastgesteld dat vanaf 2026 elke woning verplicht een warmtepomp moet hebben. Echter hoef jij niet te wachten tot 2026 en kan je nu alvast deze waterpomp laten plaatsen. Een warmtepomp is duurzaam, omdat het werkt op elektriciteit en gebruik maakt van de al aanwezige warmte in de woning. Deze warmte wordt gebruikt als elektriciteit. Bij het verdampen van vloeistof neemt de warmtepomp warmte op. Vervolgens wordt deze warmte vrijgegeven bij het condenseren van de vloeistof. Hierbij wordt buitenlucht, een waterbron of aarde gebruikt. Per soort warmtepomp verschilt het hoeveel je ongeveer kwijt bent qua kosten. Een hybride warmtepomp kost bijvoorbeeld tussen de €4.500 tot €6.000. Een all-electric luchtwarmtepomp (3-12 kW) kost tussen de €6.500 tot €14.000.

Lees tip:  Gedenkstenen onderhoud

Elektrisch koken

De overheid streeft ernaar dat er vanaf 2050 niet meer op gas mag worden gekookt of gestookt op aardgas. Ook hierop hoef jij niet te wachten! Het koken op een elektrische kookplaat heeft verschillende voordelen. Naast dat het beter is voor het milieu warmt een elektrische kookplaat vaak sneller op dan een gasfornuis. Ook is het eten meestal sneller klaar. Dit is vooral het geval bij een inductiekookplaat. Heb je momenteel een gasfornuis met oven? Dan kan je jouw gasfornuis laten ombouwen naar een fornuis met elektrische kookplaten. Er zijn verschillende soorten elektrische kookplaten waaruit je kunt kiezen, zoals een keramische, halogeen en inductiekookplaat.

De investering in duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan je ook flink wat geld besparen. Door de warmtepomp gebruik je minder elektriciteit en door elektrisch te koken gebruik je minder gas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *