moestuin beginnen

Tijd om met je eigen moestuin te beginnen

Thuis moestuinieren kan een heel fijne manier zijn om wat geld te besparen terwijl je ook aangenaam met de natuur in contact komt. Wil jij om deze redenen ook graag voor het eerst tomaten, wortelen of komkommers planten? Of denk je liever aan struiken met fruit, zoals bessen of frambozen?

Wanneer een moestuin te beginnen

Je kunt op elk moment van het jaar met je eigen moestuin beginnen, maar de lente en de herfst zijn de beste tijden om ermee te starten. De allerbeste manier om een moestuin te beginnen, is door klein te beginnen. Als beginnende tuinier heb je dan overzicht over je eigen planten. 

Waarom een moestuin klein te beginnen

Het is beter om enthousiast te zijn over wat je in een kleine tuin produceert dan gefrustreerd te raken door de grote hoeveelheid tijd die een grote tuin vereist. Een goede maat voor de moestuin van een beginner is daarom 2 bij 2 meter.

Het kweken van groenten in potten en bakken is trouwens ook een prima manier om aan te vangen. Zo heb je niet eens een tuin nodig: een zonnig terras of balkon werkt dan al prima!

En je hebt daarnaast uiteraard de juiste tuintools nodig. Misschien had je daarmee al wat mazzel en heb je al leuke geschenken voor de tuin gekregen.  Anders zou je terwijl je naar jouw zaden op zoek gaat ook naar een tuinierset willen kijken. Dan hoef je niet zelf als een mol te gaan graven.

Wat in jouw moestuin te planten

Selecteer voor jouw mini moestuin maximaal vijf soorten groenten om te groeien en plant een paar van elk type. Weet je nog niet wat je moet planten? Het antwoord van wat je graag eet zal jou simpel vertellen wat je het beste in jouw moestuin kan planten.

Lees tip:  De voordelen van een plissé hordeur

Let ook goed op de beschrijving op het zaadpakket, het label of het etiket. Elke groentesoort heeft immers haar eigen kenmerken. Sommige produceren kleinere planten die ideaal voor potten of kleine tuinen zijn.

Kweek in het vroege voorjaar het liefst groenten zoals sla, spinazie, erwten, radijs, wortelen en broccoli. Nadat jij deze gewassen voor het koude weer hebt geoogst, plant dan je favorieten voor wat warmer weer. Zoals tomaten, paprika’s, aubergines en allerlei kruiden. Hier vind je een handige moestuinkalender.

De basisvereisten van een moestuin

Waar jij jouw moestuin ook wilt opzetten of wat jij ook besluit te planten, er zijn hiervoor twee basisvereisten. Want waar jouw locatie voor het beste succes aan moet voldoen, is voldoende water en zonlicht.

Veel zonlicht is een must! Zoals alle planten hebben groenten veel zon nodig om de fotosynthese op gang te brengen. De snelst groeiende groenten hebben minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag nodig. Dit zonder de schaduw van bomen, struiken of hekken.

Hoe jouw moestuin voor te bereiden en te bewateren

Spit vóór het planten de grond van je moestuin grondig om. Doe dit om zo al het onkruid en mogelijke stenen te verwijderen en hark deze vervolgens waterpas zodat de grond gemakkelijk te hanteren is.

Hoe dichter jij jouw moestuin bij een waterbron kunt plaatsen, des te beter. De eerste paar weken nadat de zaden zijn ontkiemd of zaailingen zijn verzet, moet je namelijk regelmatig water kunnen geven. Doe dit om deze kwetsbare planten te helpen sterke wortels en stengels te produceren.

Lees tip:  Wat zijn de verschillen tussen kunstgras en natuurlijk gras?

Als jouw planten eenmaal flink gegroeid zijn, is het beter om jouw tuin om de paar dagen flink water te geven in plaats van elke dag een beetje te sproeien. Dan zal het water per slot van rekening dieper de grond intrekken. Iets wat de wortels stimuleert om ook dieper te groeien, om zo nog beter een toegang te hebben tot de voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven.

Hopelijk hebben de bovenstaande tips jou al een beetje verder geholpen met het plannen, voorbereiden en planten van een succesvolle moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *