bedrijfsafval

Thuiskantoor, wat zijn de regels voor bedrijfsafval?

Ben jij iemand met een eigen bedrijf en vraag jij je wat je moet doen met eigen vuilnis? Dat is een legitieme vraag waarbij geldt dat de regels niet altijd zo eenvoudig op te zoeken zijn. Verder kunnen de regels verschillen per onderneming. Verder is de vraag hoe het zit bij jouw gemeente en wat de gemeente voor jou doet. Daarnaast geldt dat het verwarrend kan zijn onder welke term jij jouw afval moet classificeren. Is er sprake van huisafval of bedrijfsafval? Er zijn een aantal vragen die vele zzp’ers hebben als het gaat om hun afval en de manier hoe zij hier mee om moeten gaan. Ben jij hier als ondernemer zelf verantwoordelijk voor of niet? Bedrijfsafval wordt ook wel MKB afval genoemd en gelukkig is er voldoende informatie te vinden over dit onderwerp zodat jij als ondernemer weet je moet doen.

Soorten bedrijfsafval

Ten eerste is het belangrijk om onderscheid te maken tussen bedrijfsafval en huishoudelijk afval. Al het afval dat jij produceert gerelateerd aan de eigen onderneming die jij hebt noem je bedrijfsafval. Huishoudelijk afval is vuilnis gerelateerd aan het woning in jouw huis. Voor het bedrijfsafval geldt dat jij als ondernemer en zelfstandige verantwoordelijk bent voor het opruimen en verwerken van dit afval. Dit is niet het geval voor huishoudelijk afval, waarbij geldt dat de gemeente alles komt ophalen. Als ondernemer kan jij ervoor kiezen om het bedrijfsafval te laten vallen onder huishoudelijk afval mits er sprake is van kleine hoeveelheden vuilnis. Dit is daarentegen een uitzondering en geldt bijvoorbeeld niet op het moment dat er sprake is van veel vuilnis.

Lees tip:  Welke deuraccessoires zijn er allemaal?

Het afval verwerken

Als jij een eigenaar bent van een eigen bedrijf is het dus jouw verantwoordelijkheid dat het afval verwerkt wordt op een goede manier. Hierbij geldt dat het afval naar een milieustraat toe zal gaan. Hier wordt het afval op een milieuvriendelijke manier verwerkt waarbij sprake is van de mogelijkheid op recyclen. Je kan zelf besluiten om het afval hierheen te brengen of contact opnemen met een afvalverwerker. Er zijn namelijk verschillende bedrijven die in staat zijn om het afval weg te brengen. Zo kun je voor elke afvalstroom binnen je bedrijf een goedkope container huren, zodat je al het bedrijfsafval netjes bij de bron kunt scheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *