Soorten daken voor uw huis en hoe u de beste kiest

De keuze voor een nieuw of ander dak kan een ingewikkelde zijn. Zo zijn er veel verschillende materialen die hiervoor beschikbaar zijn. Hierbij is ook belangrijk om stil te staan wie het dak gaat leggen. Gaat u dit zelf doen of huurt u hier liever een professional voor in? In dit artikel staan wij stil bij verschillende soorten daken en hoe u de beste kiest.

De twee meest voorkomende daktypes in Nederland

Er zijn in Nederland veel verschillende daktypes te onderscheiden. Van de meeste types vallen nog meer varianten te onderscheiden. Het meest voorkomende soort dak is het zadeldak, doordat zij bij veel verschillende soorten gebouwen en huizen passen. De omgekeerde V-vorm is dan ook karakteristiek en een van de eerste dingen die mensen te binnen schieten als zij denken aan een huis. Hiernaast is ook het platdak niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Dit horizontale dak ziet er ontzettend strak uit. Ook kunnen er op dit soort daken eenvoudig zonnepanelen geplaatst worden. 

Dakbedekking

Ook wat betreft dakbedekking zijn er bepaalde keuzes die gemaakt moeten worden zoals de keuze voor dakpannen of juist dakshingles. Als u niet handig aangelegd bent, kunt u een professional inhuren om zowel de dakpannen als dakshingles te laten leggen. Dakshingles leggen kunt u eenvoudig uit laten besteden door vakbekwame mensen in uw regio. 

Dakpanplaten worden ook vaker gebruikt tegenwoordig. In vergelijking met de oudere dakpannen bieden zij meer voordelen. Zo gaan zij langer mee, zijn zij beter tegen wind en storm bestemd en zijn zij vaak lichter in gewicht dan de traditionele dakpannen. 

Lees tip:  Bewaar de warmte in huis

Tijdig onderhoud en reparaties

Naast de keuze voor een passend dak en bijkomende dakbedekking is tijdig onderhoud en het op tijd ontdekken van schade zeer belangrijk voor de duurzaamheid voor uw dak. Slechts een kleine scheur kan al enorme waterschade veroorzaken als dit niet op tijd gedetecteerd wordt. Daarom is het ook sterk aan te raden om eens in de zoveel tijd uw dak te laten controleren. In veel gevallen kunt u voor spoedreparaties in uw eigen regio terecht. Maar zoals met veel dingen geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *