Moet je het huis zelf opknappen of een aannemer inhuren?

Denk jij erover na om je huis op te knappen? Nou, dan is het een spannende tijd. Want je kunt hier niet alleen heel aangenaam de waarde van jouw huis mee verhogen maar je woning ook een stuk comfortabeler maken. Het kan echter ook een zeer uitdagende tijd zijn. Vooral als jij hier zonder een goed plan aan begint.

De vier belangrijkste aandachtspunten

Eén van de belangrijkste beslissingen die je bij elke renovatie van een huis neemt, is of jij dit zelf gaat doen of een professional gaat inhuren. Er zijn in het kort vier belangrijke aandachtspunten om bij deze keuze in gedachten te houden:

  1. Jouw tijdsbesteding

Het is vrij duidelijk en simpel: heb je zelf wel de tijd om je op een verbouwing te focussen? Identificeer daarvoor alle activiteiten die jouw tijd en aandacht kunnen vergen. Dit dus nog afzonderlijk van het verbouwen van je eigen woning.

  1. Je aanpassingsvermogen

Een woningrenovatie project duurt soms veel langer dan aanvankelijk gepland. Wat te doen als je van plan was om een bepaalde ​​kamer in een week op te knappen maar dat de renovatie uiteindelijk een maand in beslag neemt? Of zelfs nog langer? Kun je wel goed met dit grote ongemak omgaan of heeft het behoorlijke gevolgen voor je woonsituatie?

  1. De kostenbesparing

De meeste aannemers zullen jou een offerte aanbieden. Je kunt daarbij een aantal opties van diverse ondernemers bij jou in de buurt vergelijken. Om vervolgens de mogelijke kosten van een doe-het-zelf klus te overwegen. Is het echt een stuk goedkoper om alle materialen en gereedschappen zelf aan te schaffen? Of heb je hier het meeste al van in huis? Dit kan allemaal een belangrijke factor zijn in jouw uiteindelijke keuze.

  1. Het eindresultaat
Lees tip:  Kiezen voor kwaliteit gevelisolatie

Denk je dat jij het eindresultaat van jouw DIY project uiteindelijk ‘goed genoeg’ zal vinden? Of is niets minder dan perfectie voldoende? Want dan kun je maar beter gelijk een echte pro inhuren.

De grote voordelen van een doe-het-zelf renovatie

Een doe-het-zelf woningrenovatie zal in de meeste gevallen goedkoper zijn. De arbeidskosten van professionele aannemers kunnen immers tot honderden of duizenden euro’s oplopen. In feite ruil jij je eigen vrije tijd voor dat extra geld in. Vooral bij de grotere projecten kunnen die besparingen aanzienlijk zijn.

Je gaat daarnaast ook met jouw eigen tijdlijn aan de slag. Als de renovatie een ‘leuk om te hebben’ project is in plaats van een essentiële reparatie, dan hoef jij je wellicht ook minder te haasten.

En het kan bovendien zijn dat je een compleet nieuwe vaardigheid leert. Dit kan dankzij online onderzoek en bronnen zoals YouTube video’s. Plus met de juiste aanwijzingen en bouwmaterialen van de bouwhandel is het nog nooit zo eenvoudig geweest om een doe-het-zelver te zijn!

Zo leer je niet alleen de kneepjes van het vak maar doe je vooral ook veel handige materiaalkennis op. Aan het einde van jouw DIY project heb je dan de kennis die er voorheen niet was. Iets wat best wel als heel gaaf of awesome te omschrijven is!

De grote nadelen van een doe-het-zelf renovatie

Een DIY huis renovatie biedt veel ruimte voor fouten. Als jij dus niet helemaal zeker weet wat je doet, dan kun je dus uiteindelijk iets in jouw huis ernstig beschadigen. En als jij een grove fout maakt, dan kun je uiteindelijk nog veel meer geld aan reparaties uitgeven. Het kostenvoordeel dat je in eerste instantie had, brengt je nu ineens in een lastig parket.

Lees tip:  5 Vloertrends

Je zou jezelf mogelijk ook in fysiek gevaar kunnen brengen. Bepaalde thuis projecten kunnen immers redelijk gevaarlijk zijn. Dus overweeg die mogelijke obstakels zeker voordat jij zelf aan de renovatie begint. 

De resultaten van het inhuren van een professional zullen daarnaast vaak van een hogere kwaliteit zijn. Zij hebben dit soort klussen tenslotte al veel vaker gedaan. Want zelfs als je een ervaren doe-het-zelver bent, is de kans toch nog groot dat je niet in elk soort woningrenovatie gespecialiseerd bent.

Over het algemeen wil je zeker een aannemer inhuren wanneer de verbouwing redelijk ingewikkeld is. De meesten van ons zijn bijvoorbeeld geen elektricien of ervaren dakdekker. Laat die klusjes dan ook absoluut aan een pro over.

Dus, zelf klussen of een pro bellen?

De keuze tussen een doe-het-zelf project en het inhuren van een aannemer is zoals je al kunt lezen meer dan enkel een kwestie van geld. Het is een zorgvuldige overweging tussen geld en een combinatie van andere factoren. Maak daarin altijd een verstandige keuze. We wensen je alvast veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *