Keuzes bij het aanschaffen van een tuinpoort

Een goede poort beschermt je tegen ongewenste bezoekers die je terrein willen betreden. Een tuinhekje is voor sommige mensen niet voldoende. Ben jij in het bezit van zo’n energieke hond die graag door de tuin rent, dan heb je niet zoveel aan een tuinhekje. Je wilt natuurlijk niet dat je hond in een enthousiaste bui zo de straat op rent. Daarnaast is een poort ook gewoon een belangrijk deel van de totale uitstraling van een huis. Wat voor tuinpoort past het beste bij jouw woning? Lees er hier meer over!

Soorten Poorten

Een tuinpoort komt in allerlei soorten en maten. Om te beginnen heb je een looppoort. Dit is de kleinste poort die er is. Ze worden vaak toegevoegd in een schutting en je kunt er in principe alleen als voetganger of met een fiets doorheen.  Daarnaast heb je nog een draaipoort. Dit is een brede poort die je kunt openen door een of twee delen naar binnen of buiten te draaien. Deze poort heeft voldoende ruimte nodig om te kunnen draaien. Je kunt dus niet je auto vlak voor de poort parkeren.  Als laatste heb je nog een schuifpoort. Deze open je door de poort opzij te schuiven. Je hebt dus wel wat ruimte nodig richting de zijkant. Dit scheelt wel weer een hoop ruimte in de lengte die je weer kunt gebruiken om de tuin in te richten. 

Materialen

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel materialen waar je uit kunt kiezen, maar als het gaat om een poort, kun je het beste kiezen voor hout of metaal. Een poort moet goed bestand zijn tegen de weersomstandigheden. Metaal gaat erg lang mee zonder dat je het veel hoeft te onderhouden. Ook is het erg licht. Nog een voordeel van metaal is dat de kleur goed behouden blijft. Hout heeft als nadeel dat het een stuk zwaarder is. Aan de andere kant heeft een houten poort een warme, natuurlijke uitstraling. Als je kiest voor hout, krijg je ook weer een keuze tussen Europees hout en hardhout. Europees hout is wat goedkoper, omdat het wat minder lang meegaat en minder goed bestand is tegen vocht en insecten. Hardhout gaat langer mee en hoef je niet te behandelen, omdat het gewend is om met vocht en insecten om te gaan. Dit hout komt voornamelijk uit de tropen. 

Lees tip:  Kunst kopen of huren: wat is de beste optie?

Stijl

Je poort hoeft niet altijd een rechte muur te zijn. Zeker met metaal kun je ervoor kiezen om sierlijke vormen te creëren. Ook kun je nog een keuze maken of je een volledig dichte poort wilt of eentje met latten, waardoor je er nog deels doorheen kunt kijken.  Dan heb je nog de kleur. Hout is beperkter in de kleurkeuze. Je kan hout wel in de olie of in de beits zetten waardoor het een iets andere uitstraling krijgt. Metaal kan je nagenoeg in elke kleur krijgen door het te behandelen met een speciale coating die in veel kleuren beschikbaar is.  Als laatst kun je, als je budget over hebt, ervoor kiezen om de poort te automatiseren. Dit kost wat meer, maar dan hoef je niet meer telkens uit je auto te stappen om de poort open te gooien.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *