Kasten: sfeervol ruimte creëren in je ruimte

Niet elk huis heeft evenveel ruimte, dus het is belangrijk om ruimte te creëren waar nodig. Dit kan je mede voor elkaar krijgen met behulp van – je raadt het al – kasten. Iedereen heeft thuis wel een kastje staan om spullen op te bergen. Echter, niet alleen ruimte, maar ook sféér moet gecreëerd worden met je kast – een kast is immers een beste blikvanger. En daar gaan wij je mee helpen: hoe creëer je sfeer met je kasten?

Tip 1: ken je stijl

Als eerst is het natuurlijk belangrijk dat je weet welke stijl je mooi vindt om in de ruimte te hebben. Neem bijvoorbeeld de woonkamer; heb je de voorkeur voor een landelijke stijl? Of ben jij iemand die van een modern tintje houden en een strak design? Op websites als www.intenswonen.nl kan je kijken naar welke verschillende soorten stijlen er allemaal zoal zijn om uit te kiezen – en welke materialen, ontwerpen en kleuren hierbij passen.

Het klinkt daarmee natuurlijk logisch dat jouw kast ook in dit stijltje valt. Vaak worden kasten later aangeschaft dan zitmeubilair en tafels, omdat deze meestal de basis vormen van een woonkamer. Dat raden we dan ook aan: kies je stijl aan de hand van welke tafels en banken je mooi vindt, en pas dáár je keuze in kasten op aan.

Tip 2: wissel in aankleding en accessoires

Kasten zijn niet alleen handig om dingen ín te zetten, maar je kunt er ook van alles óp zetten. Planten, lampjes, fotolijstjes en beeldjes kunnen veel verschil uitmaken in hoe jouw kamer oogt. Ook kaarsenhouders en mooi keramiek of glaswerk zorgen voor een leuk sfeertje.

Lees tip:  Hoe en waarom koop je funderingstegels?

Enkele dingen om hierbij rekening te houden, is om niet te véél op je kast te zetten. Het oogt rommelig en chaotisch – en is erg lastig bij het afstoffen en schoonmaken. Een andere tip is om verschillende stijlen accessoires te halen, bijvoorbeeld op basis van het seizoen. Je kunt je aankleding zo eens in de zoveel tijd omwisselen. Hiermee kan je niet alleen de sfeer van je woonkamer zo nu en dan veranderen, maar blijft er ook een beetje speling in jouw blikveld; je hoeft niet meer elke dag naar hetzelfde te kijken.

Tip 3: gebruik je boekenkast als blikvanger

Heb je een boekenkast, dan kan je deze een stuk opfleuren. Er is niks verkeerds aan om tegen boeken aan te kijken – integendeel zelfs – maar je kunt er ook dé blikvanger van de kamer mee maken. Dat is toch wel een stuk leuker, of niet?

Dit kan je doen door één of enkele planken weg te halen, zodat je meer ruimte hebt. Deze ruimte gebruik je vervolgens voor mooie accessoires die perfect bij joúw boekenkast passen. Denk hierbij aan oude, decoratieve kaarsen, een karaf, plantjes, glaasjes of antiek. Ben je liefhebber van een bepaald soort genre, dan kan je de aankleding hier ook op aanpassen: horror-, fantasy- of periodieke spulletjes kunnen je kast écht sprekend maken.

Tip 4: kleur je kast zelf in

Voor de creatievelingen en handige klussers onder ons, heb je nóg een optie: maak je kasten (grotendeels) zelf! Door oude, tweedehands kastjes te kopen, of zelf een frame te maken, en deze mooi te verven of lakken, of er zelfs mooie landelijke vormen in te zagen, kan je de kast zo mooi maken als dat je zelf wil. En het is ook nog eens heel erg eigen – niemand die deze kast in zijn eigen huis heeft staan.

Lees tip:  Comfortabel de nacht door met boxsprings

Tip 5: let op de indeling van je kast

Is je kast open, dan kan je met de juiste indeling een prachtig tafereel maken. Heb je bijvoorbeeld een mooie buffetkast? Zet daar dan je mooiste servies in – misschien zelfs met hier en daar een stuk antiek of borrelglas. Ook ander glaswerk, zoals wijnglazen en tulpjes, kunnen je kast prachtig doen ogen.

Andere artikelen die je kast mooier kunnen maken, zijn flessen (drank), parfums, verzamelitems, stenen en fossielen, of antiek. Zorg dat het open gedeelte van je kast alleen de mooiste artikelen bevat. Wil je er ook enkele boeken in leggen, kies dan bijvoorbeeld eerder die oude encyclopedie die je amper gebruikt, dan een oude versleten roman. Met extra kleine dingetjes als sieraadjes, beeldjes of lampjes kan je de laatste puntjes op de i zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *