IP waarde bij led verlichting

IP waarde bij led verlichting, waar moet je op letten?

De laatste jaren focussen we onszelf steeds meer op een duurzame inrichting van ons huis. Op het gebied van verlichting is led verlichting een uitstekende keuze. Deze lampen gaan gemiddeld 3 keer zo lang mee en verbruiken 50% minder dan traditionele lampsoorten.
Door het grote aanbod van led verlichting kan het lastig worden om de juiste keuze te maken voor jouw woning. Zeker wanneer je led verlichting op vochtige plaatsen zoals badkamers wilt hangen, is het belangrijk om te letten op de IP waarde. 

Wat is IP waarde?

De term ‘IP’ in IP waarde, staat voor International Protection Rate. Dit is de mate waarin een lamp tegen een deconstructieve omgeving kan, zoals stof, zandkorrel en vochtigheid. Binnen de led verlichting is een van de meest belangrijke factoren hierin spatwaterdichtheid of waterbestendigheid. Dit geeft namelijk aan of je led verlichting in je badkamers, veranda of tuin kunt gebruiken. 

Welke soorten IP waarden in led verlichting zijn er?

Wanneer we specifiek kijken naar het led verlichting segment. Zijn de belangrijkste IP waarden gericht op waterbestendigheid, IP44 en IP65. Daarbij is een andere bekende soort IP54, wat meer gericht is op een lichte bescherming tegen stof. Dit zijn de soorten die je in het algemeen bij de meeste mensen in hun woningen gebruikt worden. 

IP44 is vochtbestendig

Door het vochtbestendige karakter van de IP44 led verlichting, zijn deze goed te gebruiken in ruimtes waar op een regelmatige basis een hogere luchtvochtigheid is. Denk hierbij aan het plafond in een keuken. Bij het koken van gerechten kan er veel stoom vrij komen, waar je op voorbereid wilt zijn in het selecteren van je led verlichting. Ook voor het plafond in een badkamer, zoals boven een spiegel is deze verlichting uiterst geschikt. 

Lees tip:  Tips om alles uit een kalender te halen

IP65 is spatwaterdicht

Deze IP waarde is geschikt voor de ruigere omstandigheden, waarbij de lampen in direct contact met water kunnen komen. Zo is deze led verlichting erg geschikt voor in het plafond van een douchecabine, veranda of in sommige gevallen zelfs op locaties in de tuin. Met IP65 led verlichting kun je lampen plaatsen op plekken waar je in eerste instantie niet direct aan zou denken. Zo zou je ook je buitenmuren of tuinpad uit kunnen lichten, om te zorgen voor meer ruimte rondom je tuin als de zon onder gaat.

Nu je weet wat de belangrijkste soorten IP waarden zijn, kun je een geschikte keuze maken voor de soort led verlichting die aan jouw eisen voldoet. Met deze soorten hoef je je nooit druk te maken over waterschade in je verlichting. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *