Houtkachel

Houtkachel kopen: waar op letten?

Een houtkachel kopen klinkt makkelijker dan het is. Je dient hierbij namelijk rekening te houden met een aantal belangrijke zaken om ervoor te zorgen dat de houtkachel ook kan doen wat jij ermee voor ogen hebt. In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rij, zodat jij de beste houtkachel voor jou snel gevonden hebt.

1: Afvoerkanaal

Als je een kachel aansteekt, produceert deze natuurlijk verbrandingslucht. Dit wil je niet in huis hebben, dus moet er een goede afvoering zijn. Hiervoor is een geschikt rookkanaal nodig. Het type rookkanaal of schoorsteen bepaalt grotendeels voor welke type kachels je allemaal kunt kiezen. Ook bepaalt dit direct hoe goed een bepaalde kachel zal gaan branden. 

Het is dus direct belangrijk om bij je keuze rekening te houden met het huidige rookkanaal in je woning en kijk vervolgens naar welke kachel hier op zou passen. Als je het rookkanaal wilt aanpassen of volledig nieuw kunt bouwen, kun je dit natuurlijk ook omdraaien en het rookkanaal laten aansluiten op jouw droomkachel. 

2: Vermogen

Door het vermogen van de kachel bepaal je hoe lekker je kunt genieten van de sfeer of van de warmte. Alleen: wat is precies het juiste vermogen? Veel mensen denken dat een hoger vermogen automatisch de beste optie is, maar dat is zeker niet het geval. Daarom hebben veel huishoudens een kachel met een te hoog vermogen. 

Een te hoog vermogen zorgt er ten eerste voor dat je woning veel te warm wordt, maar zorgt er ook voor dat het hout in de kachel nooit optimaal verbrandt. Een slechte verbranding heeft verschillende negatieve gevolgen. Zo stoot de kachel meer schadelijke uitstoot uit en kunnen bijvoorbeeld je ramen aan de binnenkant zwart worden.

Lees tip:  Tips om te slagen bij een beddenwinkel

3: Budget en type

Ten slotte is ook het budget dat je voor de houtkachel over hebt van belang als je op zoek bent naar een (nieuwe) houtkachel. Het budget is grotendeels bepalend voor het type kachel dat je kunt kopen. Er zijn heel wat type kachels: van modern tot klassiek. Elk type is ook weer in een aantal varianten uitgevoerd, om ervoor te zorgen dat hij bij jou in de woning past. Sommige mensen kiezen voor een kachel in de hoek, terwijl anderen de kachel liever in het midden van de muur willen hebben.
Om jouw ideale kachel te vinden, moet je dus goed over deze zaken nadenken. Als je eenmaal bepaalt hebt welk rookkanaal je hebt of wilt gebruiken, wat het ideale vermogen is en welk type kachel je wilt, kun je gerichter gaan zoeken naar de ideale kachel voor jou. Op sites als Woodburner.nl kun je aan de hand van verschillende filters zoeken naar kachels die bij jouw wensen passen, om zo in een paar klikken de perfecte kachel voor jouw woning te vinden. Zo kun je dus snel het optimale sfeertje thuis creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *