zonnepanelen subsidie

Houdt zonnepanelen subsidie op te bestaan?

De regeling omtrent de subsidie voor jouw zonnepanelen zoals je die al een tijdje kent, bestaat vanaf 2021 niet meer. Hoe ga je dat merken?

Op dit moment profiteer je nog volop van je zonnepanelen. Het concept kent al enkele generaties – dat wil zeggen soorten of lichtingen – en ze helpen jou met het opwekken van stroom. Hoewel dat in de regel meer is dan jij verbruikt, zodat het overschot teruggaat naar de energiemaatschappij waar jij bij aangesloten bent. Dat betekent dat je maandelijks een stuk minder betaalt dan wanneer je geen zonnepanelen zou hebben. De manier waarop jij met energie omgaat is daarmee niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Maar de regering zit met deze regeling in zijn collectieve maag en gaat het vanaf 2021 anders aanpakken.

Waarom dan?

Vooropgesteld wordt dat Den Haag dit niet doet om consumenten een hak te zetten. Men wil juist meer overzicht hebben op dit proces. Meer controle. Want op dit moment is het niet voor alle partijen duidelijk hoe de energiebedrijven hun prijzen berekenen. Het huidige model zit ongeveer als volgt in elkaar:

€0,20. Laten we stellen dat dit het bedrag is dat jij per kWh betaalt voor jouw stroom. Slechts €0,06 daarvan is het gedeelte dat jij ook daadwerkelijk betaalt voor de energie die je geleverd krijgt. De overige veertien cent bestaan uit €0,10 aan belastinggeld en €0,04 btw. Natuurlijk krijg je een aanzienlijk deel van jouw stroomprijs weer terug, maar energiebedrijven maken niet overzichtelijk hoe groot het gedeelte is dat naar de staatskas zou moeten gaan. Daarom moet er wel het een en ander veranderen.

Lees tip:  Zilver bestek in je woning hebben

Ga ik daar heel veel van merken?

In de praktijk eigenlijk niet. Eigenaren van zonnepanelen in Friesland tot Zeeland mogen gewoon lekker doorgaan met het opwekken van energie via de zon, alleen fungeert de overheid nu als tussenpersoon. Uiteindelijk krijg jij nog steeds je geld terug voor niet verbruikte stroom, dus wees maar gerust. Het grote verschil is dat de overheid je dit bedrag terugbetaalt en bovendien de hoogte van de subsidie per kWh bepaalt. Want het opwekken van zonne-energie wordt nog steeds aangemoedigd door Den Haag, die dit fenomeen met behulp van deze nieuwe regeling een impuls wil geven. Dat zou teniet worden gedaan wanneer de regeling volledig op de schop ging.

Nieuwe subsidie aanvragen

Zodra de regeling ingaat, moet jij wel zelf opnieuw je subsidie aanvragen. Daarbij is het noodzakelijk dat jij zelf aantoont hoeveel stroom je aan jouw energiemaatschappij teruglevert. Vervolgens krijg ieder huishouden een verplichte slimme stroommeter geplaatst, die registreert wat er geleverd en teruggegeven wordt. Dit apparaat maakt de hoogte van het bedrag dat al aan jou wordt uitgekeerd voor teruggeleverde energie inzichtelijk. Voor de overheid én voor jou.

Lees tip:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *