Hoe voorkom je stroomstoringen in huis?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt; Je bent je haar aan het föhnen, aan het stofzuigen, de keukenmixer aan het zetten, en dan gaat het licht uit door een overbelast circuit, en uiteindelijk een doorgebrande zekering in de meterkast. Draden en apparaten die worden aangesloten, maken allemaal deel uit van ons dagelijks leven, dus het is gemakkelijk om te vergeten dat ze gemakkelijk de stroomonderbreker van een huis kunnen overbelasten tot het te laat is. Hoe kun je dit voorkomen?

Aantal aangesloten apparaten

Om erachter te komen hoeveel apparaten je kunt aansluiten zonder een zekering op te blazen, moet je eerst weten hoeveel circuits je paneel aankan. Om dit uit te zoeken, opent je jouw meterkast om de informatie te vinden over hoeveel ampère elk circuit aankan zonder overbelast te raken. Vanaf hier vermenigvuldig je de ampères met 120 volt – dit geeft je jouw totale wattagecapaciteit. Bijvoorbeeld, het maximale wattage van een 15-amp circuit (vermenigvuldigd met 120 volt) is 1.800 watt.

Verlengsnoeren

Hoewel verlengsnoeren je stroomkring tijdelijk kunnen verlichten, is het belangrijk te weten dat ze geen oplossing op lange termijn zijn. En zoals met de meeste dingen in het leven die met een handleiding komen, is het belangrijk om de handleiding te lezen die bij een verlengsnoer wordt geleverd en om de tips te volgen die de fabrikant erin geeft.

Wattagevergelijking

Tussen keukenapparaten, verzorgingsspullen, amusementsapparatuur, schoonmaakapparatuur en gloeilampen, is het gemakkelijk om niet te beseffen hoeveel dingen we hebben aangesloten totdat er een zekering is doorgebrand. Hier is een korte lijst van apparaten die u dagelijks aansluit (of altijd aangesloten hebt) om je een idee te geven van hoeveel uw circuit wordt gebruikt:

  • Vaatwasser (1.200-2.400 watt)
  • Föhn (600-1.200 watt)
  • Televisie (200-500 watt)
  • Luidsprekers (220-1000 watt)
  • Stofzuiger (250-1.200 watt)
  • Gloeilamp (20-250 watt)
Lees tip:  Je keuken laten spuiten. Hoe lang duurt dit?

Om de kans op een doorgebrande zekering te verkleinen, moet je het wattage en de stroomsterkte van elk van deze apparaten vergelijken met de hoeveelheid stroom die de stroomkring aankan. Deze informatie moet gemakkelijk te vinden zijn op de verpakking, het typeplaatje of het etiket. Als je deze getallen eenmaal kent, kun je gemakkelijk bepalen of je stroomkring al dan niet overbelast is.Mocht het te vaak voorkomen dat de stoppen doorslaan, dan kan het zijn dat er iets mis is met de bedrading of dat de meterkast verjaard is en het dus tijd is om de meterkast vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *