Hoe tuinverlichting inrichten?

Het is de afgelopen tijd mooi weer, het blijft weer langer licht buiten en de zomervakantie staat ook alweer voor de deur. Hoogste tijd om te genieten van misschien wel het mooiste en van veel mensen het favoriete stukje van je huis, de tuin. Een hele hoop van onze landgenoten brengen de warmste dagen van het jaar graag door in onze tuin. Lekker barbecueën met vrienden onder het genot van een biertje of gezellig met de familie bijpraten die een dagje op visite zijn. Je staat wellicht te popelen om te beginnen, maar is je tuin er ook al klaar voor?

In dit blog geven we enkele handige tips over waar je rekening mee dient te houden bij het inrichtingen van de tuinverlichting. Zo kan je extra sfeer creëren aan je prachtige zomeravonden.

Tuinverlichting ontwerp

Het ontwerp van de tuinverlichting bepaalt voor een groot deel welke sfeer er in een tuin hangt. Daarom zijn er bij het verlichten van je tuin zijn enkele zaken waar je van tevoren al rekening mee dient te houden. Zo is het belangrijk dat je weet welke delen je van de tuin wilt verlichten en wat er op elke plek komt te staan. Daarnaast heb je natuurlijk ook stroom nodig als je je tuin wilt verlichten. Om een goed beeld te krijgen van hoe je tuin eruit komt te zien, is het slim om een lichtplan te maken.

Stap 1: De eerste stap voor het maken van een lichtplan, is het tekenen van een plattegrond van de volledige tuin. Geef hierin duidelijk aan waar de wanden en stopcontacten zitten en of er andere grote objecten in de tuin staan zoals een vijver, een kunstwerk of een lounge set.

Lees tip:  Wat doet een makelaar allemaal bij het verkopen van een huis?

Stap 2: Bepaal vervolgens waar je de buitenverlichting wil plaatsen. Wil je de bomen achterin verlichten, of misschien het pad in het midden van de tuin? Het zijn allemaal zaken om rekening mee te houden. Daarnaast is het handig om stil te staan bij de richting van het licht. Je wilt immers niet dat er een lamp in je gezicht schijnt als je lekker onderuit in je lounge set zit.

Stap 3: Maak een onderscheid tussen functionele verlichting en sfeerverlichting. De ene plek heeft meer licht nodig dan de andere. Daarnaast kan je ook spelen met sfeerverlichting door je favoriete plekken in de tuin te highlight zoals een mooie boom, fontein of misschien zelfs wel een zwembad.

Hopelijk ben je wat wijzer geworden door dit blog en kan je nu vol goede moed aan de slag om je eigen droomtuin te ontwerpen, realiseren en vervolgens maximaal van te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *