Hoe kun je betonnen poeren plaatsen?

Betonnen poeren zijn essentieel als je een overkapping of pergola goed wilt laten plaatsen. Met betonnen poeren krijg je namelijk een stevige basis waarop je de paal op kunt zetten. Door de betonnen poeren zal de paal niet wegzakken en blijft hij boven de grond. Daarnaast zal de paal langer meegaan omdat er geen vocht uit de grond in het hout kan komen. Lees in deze blog hoe je zelf betonnen poeren kunt plaatsen.

Plaats een paal op de betonnen poeren

Als je de betonpoer eenmaal hebt geplaatst, dan kun je de paal oftewel staander op de poer zetten. Hiervoor heb je een paal met een inkeping onderaan nodig. Je kunt deze zelf makkelijk in de paal boren met behulp van een slangenboor.  Laat het draadeind in de poer zitten en maak het verstelplaatje vast. Dit doe je met de bijbehorende schroeven. Kijk naar het midden van het plaatje, want hier zit een gat waar je later het draadeind kan doen zodat deze in de paal kan. Draai de moer vast als het verstelplaatje vastzit.

Plaats de inkeping

Na het plaatsen van de paal kun je de inkeping vullen met bruislijm. Daarna kun je de inkeping met paal over het draadeind plaatsen. Door de bruislijm wordt er een stabiele basis gecreëerd, omdat het draadeind rond de paal gefixeerd wordt. Wanneer de paal op de betonpoer zit, dan dien je de paal te verstevigen met een panlat. Dit is nodig omdat de palen nog los staan en scheef kunnen gaan staan door de wind. Maak daarom een panlat vast op de paal, deze kun je later weer verwijderen.

Lees tip:  Help vogels de winter door

Tips voor het plaatsen van betonnen poeren

Zit er afschot in de grond waar je de betonnen poeren gaat plaatsen? Dan is het verstandig om goed te checken welke poer het beste als eerste geplaatst kan worden. Op deze manier komt de hoogte altijd goed uit met dat van de andere betonnen poeren. Het is niet moeilijk om een poer te plaatsen, maar hulp kan nooit kwaad. Betonnen poeren zijn namelijk erg zwaar en wanneer je deze plaatst is het handig als er iemand is die je kan helpen. Je kunt ook een tilhulpje gebruiken als je alleen werkt.

Welke betonnen poeren zijn er allemaal?

Er zijn diverse soorten betonnen poeren verkrijgbaar. Deze boeren zijn er in rechte modellen, met een grijze inbouw, of een recht model dat afgeschuinde vellingkanten heeft. Daarnaast zie je tegenwoordig ook steeds meer betonnen poeren met een antraciet kleur. Het is een goed idee om je te gaan oriënteren op de verschillende soorten betonnen boeren als je een pergola gaat plaatsen. Je wilt natuurlijk dat je pergola goed en recht komt te staan, want dan heb je er jarenlang plezier van. Om te kunnen garanderen dat je pergola goed geplaatst kan worden, heb je de juiste betonnen poer nodig. Een expert kan je hierover adviseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *