Hoe je eenvoudig zelf een afvoer aanlegt

Hoe je eenvoudig zelf een afvoer aanlegt

De ene klus laat je over aan een professional, terwijl je de andere eenvoudig en voordelig zelf weet te klaren. Ben jij wel in staat om een afvoer te realiseren?

Oh jazeker. Je moet alleen wel weten wat je doet en waar de verschillende onderdelen voor dienen. En hoe je ze op elkaar aansluit en waar welk type afvoerbuis voor geschikt is. Laten we vooral niet op de zaken vooruitlopen. Wij laten je hieronder op een zo overzichtelijke mogelijke manier kennismaken met een aantal basale feiten waar jij zeker van op de hoogte moet zijn wanneer jij zelf voor een afvoer gaat zorgen in je woning.

Diameter

Niet ieder afvoer onderdeel kun je zomaar overal voor gebruiken. Welke pvc buis jij nodig hebt, hangt heel erg af van de diameter. Wil jij een wastafel aan je riolering koppelen? Dan moet je buis 40 of 50 millimeter breed zijn. Dat is wel even anders wanneer je een toilet installeert. Daar maak je namelijk een buis van 90 millimeter breed aan vast. Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan gerust om hulp bij je plaatselijke bouwmarkt. Misschien krijg je daar ook nog wel wat praktische tips mee.

Onderdelen van je afvoer met elkaar verbinden

Besef wel dat er twee manieren zijn om losse onderdelen van jouw afvoer aan elkaar te koppelen. De eerste is met behulp van een zogeheten manchetsluiting. Zodra het uiteinde van een buis en dat van een koppelstuk dat je eraan vast wilt maken is gevijld en op maat gemaakt, smeer je het in met glijmiddel over het rubberen gedeelte van de manchet. Vervolgens schuif je de twee onderdelen aan elkaar en je hebt een koppeling gemaakt. Gefeliciteerd!

Lees tip:  De voordelen van goed brandhout voor je kachel of haard

Lijmverbindingen vereisen iets meer voorbereiding. Wederom moet de buis op maat worden gezaagd. De randen vijl je schuin af. Maak bovendien de uiteinden goed schoon met pvc reiniger of gewone zeep zodat de lijm perfect blijft plakken. Voeg lijm toe aan beide stukken, schuif het ene onderdeel in het andere en houd ze zo vast, een halve minuut lang. Beweeg of draai ze niet! Zodra ze eenmaal aan elkaar vastzitten, verwijder je eventuele overtollige lijm van de onderdelen.

Zo simpel is ‘t!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *