Hoe giftig is een taxus plant?

Als het gaat om een dichte tuinhaag dan ligt een taxushaag voor de hand. Geen andere plant produceert zo een dichte, donkergroene haag als de taxus. En ondanks het exotische uiterlijk van de taxus is deze conifeer net zo inheems als de eik en de beuk. Misschien nog wel meer, omdat eiken en beuken pas na het einde van de laatste ijstijd naar onze streken migreerden, terwijl de taxus er al was en de kou van de ijstijden heeft getrotseerd.

De taxus is in onze streken dus al sinds mensenheugenis bekend. De Nederlandse naam Venijnboom verwijst naar de giftigheid van de taxus, waarbij het woord ‘venijn’ is terug te herleiden naar het Franse ‘venin’ wat gif betekent. Dat de taxus giftig is, is dus al eeuwen bekend.

Welke delen van de taxus zijn giftig?

Veel mensen denken dat alleen de felrode bessen van de taxus giftig zijn. Dat is ironisch, omdat juist de taxusbessen wel gegeten kunnen worden. Al moet je oppassen niet de pit door te slikken, want die is juist wel giftig. Dus behalve de bessen is de hele taxus giftig. Zo giftig zelfs dat een dosis van meer dan 100 gram tot de dood van de eter kan leiden.

Niet alleen mensen, ook dieren kunnen het slachtoffer worden van taxusgif. Dat deze alomtegenwoordige conifeer zo weinig slachtoffers eist, is te danken aan de geur. Deze geur is dermate onaantrekkelijk voor dieren dat deze gewoonlijk de taxus links laten liggen. Het vreemde is dat snoeiafval van de taxus heel snel de kenmerkende geur verliest en dan wel wordt opgegeten. Er zijn talrijke gevallen van paarden, koeien en geiten bekend die aan hun einde kwamen na het eten van afgeknipte taxustakken.

Lees tip:  3 bewezen tips om van huisstofmijt af te komen

Het gevaar van het eten van taxusbessen wordt vaak onderschat, omdat men ziet dat vogels zich eraan tegoed doen. Niettemin is het gif in de pitten ook voor de vogels fataal. Dat er geen dode merels rond taxushagen zijn te vinden, komt doordat het spijsverteringsproces van deze vogels heel snel verloopt en de pitten intact worden uitgepoept.

Wat zijn de verschijnselen van taxusvergiftiging?

Het eten van delen van de taxus kan binnen een paar uur leiden tot misselijkheid, braken, hallucinaties, verwijding van de pupillen en buikpijn. Deze symptomen kunnen bij het verorberen van een grote dosis vergezeld gaan met hartritmestoornissen, verlaging van de bloeddruk en uiteindelijk de dood. Eenmaal opgenomen in het lichaam is er geen behandeling meer mogelijk.

Ondanks de giftigheid van de taxus blijft de taxus onverminderd populair en zijn er elk jaar vele mensen die een taxushaag planten. Wilt je meer weten over de aanschaf van een taxushaag en de risico’s die je daarmee loopt? Dan kun je het beste de taxushaag kopen bij Hagen-planten.nl. Want Hagen-planten geeft niet alleen deskundig advies, maar heeft ook een grote voorraad van verschillende taxusvariëteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *