Hoe achterhaal je de fitting van een lamp?

Er zijn heel veel verschillende soorten lampjes. Je kan niet zomaar het ene lampje gebruiken in plaats van het andere. Elk soort lamp heeft een speciale fitting en je hebt precies een lampje nodig met de fitting die in de lampenkap in kwestie gedraaid kan worden. In de supermarkt of een ander soort winkel kun je kiezen uit allerlei verschillende lampen met verschillende fittingen. Je hebt het waarschijnlijk wel eens op de doosjes van lampen zien staan: e14 fitting, e27 fitting, of iets wat hierop lijkt. Hieronder kun je alles lezen over de verschillende fittingen die er zijn, de verschillende functies en toepasbaarheden, en hoe je de juiste kiest. 

De meest voorkomende fittingen

Elke leeslamp, plafondlamp of wandlamp met stekker heeft van tijd tot tijd een nieuw lampje nodig. De meeste standaard lampen hebben dan waarschijnlijk een E27 fitting nodig. Deze fitting komt het meeste voor en heeft soms ook wel eens de naam grote fitting. Bijna alle gloeilampen, LED lampen en halogeenlampen hebben een E27 fitting. De benaming komt van de schroefdraad in de fitting die 27 mm lang is. De E14 fitting is dus een stukje kleiner, want hierbij is de schroefdraad enkel 14 mm. Alle kleinere lampen hebben deze fitting. De E27 en de E14 kunnen allebei gebruikt worden voor 230 volt en zul je het meeste tegenkomen in je huis. Een derde soort die sommige huizen veel hebben is de GU10 fitting. Dit is een fitting gebruikt bij spotjes. 

Hoe herken je een fitting?

Wanneer je een lamp moet vervangen moet je zeker weten dat je de juiste lamp aanschaft. Je kan dan natuurlijk de oude lamp meenemen en secuur de fitting in de winkel vergelijken. Toch is het handiger om zeker te weten dat je naar de juiste fitting zoekt. Onderaan de fitting of ergens in de buurt van de lampvoet staat vaak precies aangegeven wat de fitting is. Vooral bij een minder vaak voorkomende G6.35 of GY6.35 fitting is het heel lastig om met het blote oog het verschillen tussen de twee te zien. Het is dus slimmer te zoeken naar de code op de lamp om zeker te weten wat de fitting is.

Lees tip:  Waarom glas de laatste jaren steeds vaker wordt toegepast in het interieur

Een fitting veranderen

Een fitting kan je niet zomaar veranderen. Wel kan je er iets tussen zetten zodat de ene fitting met de andere aansluit. Als de fitting van de lamp anders is dan die van de armatuur kan je een fitting adapter nemen om tussen de lamp en het armatuur te plaatsen zodat de lamp toch aansluit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *