Het positieve effect van sporten op het immuunsysteem

Het positieve effect van sporten op het immuunsysteem

Dat sporten goed is voor de mens, is inmiddels al bekend onder de mensheid. Door te sporten verbeter je immers je conditie, doorzettingsvermogen en gezondheid. Mede hierdoor vinden ouders het belangrijk dat de kinderen op jonge leeftijd al aan het sporten zijn. Het heeft een positieve invloed op het lichaam. 

Daarbij blijkt sporten ook grote invloed te hebben op de weerstand van de mens. Zeker tijdens de coronapandemie is deze eigenschap van sporten erg interessant. Ben jij, net zoals ik was, benieuwd hoe het sporten invloed uitoefent op de weerstand? Lees dan snel verder.

Het immuunsysteem

Het immuunsysteem is onder meer verantwoordelijk voor het beschermen van het lichaam tegen indringers, zoals bacteriën en virussen. Indien een indringer het lichaam binnentreedt, zal het immuunsysteem direct reageren om de indringer uit het lichaam te krijgen. Om dit doel te bereiken, ontstaat er vaak een tijdelijke ontsteking. Deze ontsteking zorgt er namelijk voor dat de indringer de gemaakte schade repareert en het lichaam verlaat. Om dit proces snel plaats te laten vinden, is het belangrijk om het immuunsysteem zo sterk mogelijk te houden.

Het effect van bewegen

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat intensief bewegen een positief effect heeft op de werking van het immuunsysteem. Door het bewegen zullen immuuncellen door het lichaam bewegen. Daarbij heeft het bewegen een ontstekingsremmend effect. En laat dat nou exact zijn waar we naar streven bij het versterken van het immuunsysteem. 

Verder lijkt beweging te helpen bij de vermindering van overtollig vetmassa. Als er bij personen sprake is van obesitas of een hoog vertpercentage is het belangrijk om meer te bewegen, doordat personen met overgewicht vaker last hebben van chronische ontstekingen in het vetweefstel. Doordat sporten een ontstekingsremmende eigenschap heeft, kan sporten veel verschil maken. 

Lees tip:  Ondernemen kun je leren!

Kortom, zet de voetbaldoeltjes of het hockeydoel maar klaar en laat de wedstrijd beginnen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *