Het op peil houden van de melkproductie van je koe

Heb je een melkveehouderij en weet je niet goed hoe je de melkproductie van je koeien op peil houdt of kan verbeteren? In dit artikel leggen we je uitgebreid uit hoe je de melkproductie van je koeien goed kan houden. Lees verder!

Waterbed voor koeien

Het waterbed voor koeien wordt gemonteerd op de betonnen ondergrond van de box van de stal waar de koe in ligt. Waterbedden zorgen ervoor dat de koe geen hittestress krijgt. In de zomer kan het heel warm worden, wat ook invloed heeft op de luchttemperatuur in de stal. Het probleem dat hierbij komt kijken is dat de koe dan moeilijk kan afkoelen. Waterbedden lossen dit op doordat de lichaamswarmte van de koe wordt afgegeven aan het rubber wanneer de koe op het waterbed gaat liggen en het water dus de temperatuur opneemt. Het beton onder het waterbed heeft maar een temperatuur tussen de 4 en 7 graden, wat dus perfect is.

De juiste producten vinden 

Het is natuurlijk van belang dat je producten van kwaliteit koopt voor je koe. De beter de kwaliteit, de zekerder je kan zijn over een goede melkproductie. Van Winkoop en Zn is een agrarische webshop die een variatie aan producten verkoopt voor de stal, montage en elektrotechniek. Alle producten die we benoemen in deze blog kun je dan ook vinden op een webshop als deze.

Ventilator

Vooral hittestress is slecht voor de melkproductie van de koe. Zorg er daarom voor dat het niet te warm is in de stal. Iets dat handig is om aan te schaffen is de stalventilator. Deze zorgt voor de juiste temperatuur en een goed binnenklimaat. Een win-winsituatie dus. Ook behouden je koeien hierdoor een gezonde eetlust. Nog een extra tip om de temperatuur van de stal laag te houden is om de dakplaten nat te houden. Als de dakplaten van je stal niet geïsoleerd zijn, kunnen ze snel tussen 50°C en 60°C worden. Dit is nadelig op de temperatuur binnenin je stal.

Lees tip:  Houten vloeren: in de lak of in de olie?

Zorg voor genoeg voer en ruimte

Doordat hittestress zo slecht is voor de melkproductie van koeien, is het ook belangrijk ervoor te zorgen dat al je koeien genoeg ruimte hebben in de ligboxen om te kunnen relaxen. De dichter ze op elkaar liggen, de warmer ze het hebben. Dit wil je niet hebben. Ook is het belangrijk dat al je koeien genoeg toegang hebben tot een variatie aan voer, want koeien eten ongeveer 60 kilo aan voer op een dag. Ruwvoer (gras en maïs) zijn het meest belangrijk, maar ze hebben ook biks nodig om sterk te blijven. Met deze tips hopen we je geholpen te helpen met het op peil houden van de melkproductie van je koeien. Vermijd vooral hittestress en zorg voor genoeg voer en ruimte voor je koeien en dan moet het goedkomen. Soms is oplossing heel simpel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *