Groen dak: een verantwoorde investering

Tegenwoordig zie je ze veel: groene daken. Een groen dak was vroeger een zeldzaamheid en een bijzonderheid. Nu is het een ontwikkeling die juist wordt gestimuleerd. Dat is om allerlei redenen. Voor de huiseigenaar heeft een groen dak voordelen, maar ook de overheid ziet voordelen in veel groene daken: voor het opvangen van water, voor het verkoelen van de hete stad en voor het bevorderen van de ecologie. Veel gemeenten geven zelfs subsidie voor de aanleg van een groen dak. Informeer daar vooral naar. Voor de huiseigenaar heeft het groene dak als voordeel dat het huis koel blijft, dat het zorgt voor geluidsisolatie en het dak wordt brandwerender gemaakt. Leg je het groene dak meteen bij de bouw aan dan gaat het dak ook nog eens veel langer mee. Wordt het groene dak goed aangelegd, dan zijn er eigenlijk geen nadelen. Wel moet natuurlijk goed gekeken worden of de dakconstructie geschikt is voor het gewicht van het groene dak.

Soorten groen dak

Het simpelste groene dak is ook misschien wel het bekendste: het groene dak met sedumplantjes. De plantjes doen het over het algemeen goed en het dak wordt vrij licht belast. Ook voor kleine oppervlaktes als een schuurtje of fietsenstalling is zo’n soort groen dak heel geschikt. Daarnaast zijn ze goed in het vasthouden van water. Maar er is veel meer mogelijk, je kunt van je dak ook een daktuin maken waar je gezellig kunt zitten. De beplanting ziet er dan ook anders uit, je kunt zelfs bomen en struiken in potten gaan neerzetten. Het zal duidelijk zijn dat dit groene dak een heel andere functie heeft dan het dak met sedum planten en ook een heel andere belasting geeft. Tussen deze twee uitersten zitten nog veel andere mogelijkheden.

Lees tip:  Hoe giftig is een taxus plant?

Zelf doen of laten doen

Wanneer je je keuze gemaakt hebt en je weet wat je wilt is de volgende stap om te gaan kijken of je zelf een deel van het werk kunt doen of alles moet laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Het kan ook nog zijn dat je een vergunning nodig hebt. Zeker voor een echte daktuin moet je daar bij de gemeente goed naar informeren. Je kunt je daarbij laten adviseren, net als bij het berekenen van de sterkte van je dak. Het aanleggen zelf is in sommige gevallen goed mogelijk om zelf te doen. Bij de bouwmarkt kun je kant-en-klaar pakketten kopen die het inschakelen van een bedrijf overbodig maken.

TOPGROEN | Klaar om te bloeien!

De kosten van een groen dak

Of een groen dak uit kan is moeilijk in het algemeen te zeggen. Je kunt vooraf een berekening  maken waaruit je ongeveer kunt afleiden of het je geld oplevert of geld kost. Wat natuurlijk meespeelt is of je zelf veel kunt doen. Hoe meer hulp van buiten je nodig hebt, hoe duurder het wordt. Ook de constructie van je dak en de precieze besparing in energie is een factor. Het meeste financiële rendement levert een groen dak op wanneer het meteen bij de bouw wordt aangelegd. Het kan aantrekkelijk zijn om goed te kijken naar subsidiemogelijkheden, veel gemeenten hebben een dergelijke subsidie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *