Een zwembad in de tuin? Hier moet je rekening mee houden

Lijkt het jou heerlijk om je eigen privé-zwembad te hebben? Heerlijk genieten in je eigen tuin zonder gestoord te worden door andere mensen (én je hoeft er geen entree te betalen). Het is een droom van vele mensen om een eigen zwembad in de tuin te hebben. Toch zitten er ook een aantal kanttekeningen aan waar je rekening mee moet houden. In dit artikel beschrijf ik waar je aan moet denken als je een eigen zwembad wilt gaan/laten bouwen in je tuin.

Kosten en lange termijn

Als eerste punt wil ik benoemen dat een zwembad aardig wat kosten met zich meebrengt. Het creëren van een zwembad is slechts één van de kostenposten, maar de constant draaiende pomp vraagt flink wat van je energierekening. En wat dacht je van dat water? In een zwembad gaan zo duizenden liters aan water. Het is dan ook belangrijk om van tevoren goed te begroten wat het zwembad je gaat kosten. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan. Bedenk daarnaast ook wat je op lange termijn wilt. Het kan nu wel heel leuk zijn, omdat je bijvoorbeeld jonge kinderen hebt die er graag in spelen, maar hoe is dat over een paar jaar. Hebben jullie er dan nog steeds zoveel plezier van of is het dan een doorn in het oog? Kortom, een zwembad laten ingraven doe je niet zomaar, dit vraagt om veel overwegingen. 

Mag je zomaar een gat graven?

Je hebt er goed over nagedacht en je wilt toch echt een zwembad. Mag je dan zomaar beginnen met graven? Het antwoord daarop is ‘nee’. Voor het machinaal graven van een gat in je tuin is het verplicht om een KLIC-melding te doen. Naar aanleiding hiervan ontvang je een overzicht van alle kabels en leidingen in je tuin. Je kunt ook zelf aan de slag gaan met een grondradar, maar het doen van een KLIC-melding is verplicht. Daarnaast moet je voor een zwembad ook vaak een omgevingsvergunning aanvragen. Zoek van tevoren goed uit wat je nodig hebt en je hebt er later meer profijt van!

Lees tip:  Een warmtepomp aanschaffen

Een zwembad vraagt om onderhoud

Wanneer je zwembad eenmaal ligt, wil je deze natuurlijk zo schoon en helder mogelijk houden. Het is dan ook erg belangrijk om je zwembad goed te onderhouden. Dit doe je door hem schoon te houden, maar ook door de waardes van het water goed in de gaten te houden. Wanneer deze waardes helemaal niet goed zijn, dan kun je wanneer je er in gaat zwemmen erg ziek worden. Dit wil je natuurlijk al helemaal niet. Daarnaast kan er natuurlijk ook een keer iets stuk gaan in de pomp. Dit moet dan natuurlijk ook weer gemaakt worden. Zorg dat je je zwembad goed onderhoud en dat er geen achterstallig onderhoud naar boven komt. Zo kun je het langst genieten van je eigen privé-zwembad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *