vijver in de tuin

Een vijver in de tuin: 2 dingen waar je goed op moet letten

De zomer komt er weer aan, tijd om lekker te klussen in de tuin. Wat is er nou mooier en gezelliger dan een mooie vijver in je tuin. Een vijver is een juweel in de tuin en geeft een heerlijk rustgevend effect. Je leest hier alle dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een vijver in je tuin gaat maken.

Kies een vijverbak of vijverfolie van goede kwaliteit

Als eerste moet je ervoor zorgen dat de basis van de vijver goed is, dit kan je op twee manieren doen: je kunt een vijverbak aanschaffen of je kunt vijverfolie aanschaffen. Een vijverbak is een voorgevormde bak die als fundering dient, de bak zorgt er dus voor dat het water van de vijver niet wegstroomt in de grond. De vijverbakken zijn in verschillende maten, modellen en vormen verkrijgbaar. Ook met vijverfolie kun je de basis leggen van je vijver leggen, met deze folie kun je creatiever zijn in het vormen van de vijver, dit zou dus een perfect alternatief zijn voor als je geen vijverbak kunt vinden in het model dat jij wilt. We raden je aan om vooraf altijd even advies te vragen aan iemand die er verstand van heeft, aangezien je grote problemen en/of hoge kosten op kunt lopen als je per ongeluk iets verkeerd doet.

Zorg voor een goede pomp en filter

Ten tweede moet je zorgen voor een goede pomp en filter. Een goede pomp en filter in je vijver zorgt ervoor dat het water circuleert in je vijver, dit is belangrijk omdat het het water in de vijver gezond houdt. Als je geen goede pomp en filter aanbrengt stapelt ammoniak, zwavel, nitraat en methaan op in de vijver, dit komt door biologische processen die plaatsvinden in de vijver. Ook zorgt de pomp/filter ervoor dat er makkelijker zuurstof en CO2 opgenomen wordt door de planten en goede bacteriën. Als je geen goede pomp en filter in je vijver hebt gaan de planten, goede bacteriën en ook de vissen dood, dit komt doordat er dan een overvloed aan schadelijke stoffen is en een tekort aan zuurstof en CO2. Vaak heeft een pomp er automatisch al een filtersysteem in zitten.

Lees tip:  Ga je verbouwen? 5 simpele en praktische tips!

Er zijn verschillende soorten pompen, de belangrijkste kenmerken zijn het vermogen en of het een pomp is met een natte of een droge opstelling. Het vermogen is aangegeven in liters, de pomp van de vijver moet minstens 25 procent van de vijver rond kunnen pompen. Verder heb je een natte en een droge opstelling. Bij een natte opstelling is een pomp die op de bodem van de vijver ligt. Het voordeel van een natte pomp is dat de pomp niet te zien is. Bij een droge opstelling staat de pomp buiten de vijver. Via twee buizen pompt de pomp het water rond. Het voordeel van een droge opstelling is dat de pomp makkelijker is voor onderhoud. Zorg er bij het installeren van de pomp voor dat de pomp zo diep mogelijk in de vijver zit en dat het punt waar het water weer terug de vijver in komt zo ver mogelijk van de pomp vandaan zit.

Tip: neem een kijkje op de website of locatie bij het tuincentrum in Tilburg en neem eventueel contact op met ze, zij hebben alles wat je nodig hebt en kunnen je een goed advies geven over wat jij het beste kunt doen in jouw situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *