terras hout

Een terras van hout

Nee, niet van tegels, van echte houten planken. En dat kun jij helemaal zelf gaan aanleggen! Hoe je dat doet? Dat leggen we je hieronder uit.

Een tegeltableau is mooi omdat je het zelf kunt vormgeven. Misschien zelfs in de hoedanigheid van een prachtig mozaïek. Maar er groeien algen op die je er lastig af krijgt en tussen de voegen ontstaat onkruid dat je telkens weer mag verwijderen. Dit voorkom je heel eenvoudig door voor een houten bodem te gaan.

Afmetingen

Daarvoor moet je allereerst het oppervlak opmeten van waar het komt te liggen. Zo weet je hoe veel materialen je nodig hebt. Zodra je alles hebt doorberekend, ga je naar een bouwmarkt of houtboer om je wensen duidelijk te maken. Samen zoeken jullie de mooiste balken uit. En met name steigerplanken zijn erg populair als ondergrond. Dat komt voornamelijk omdat ze in meerdere kleuren beschikbaar zijn. Selecteer je onderdelen altijd met het blote oog en niet via catalogi of digitale afbeeldingen. Er bestaan namelijk meestal kleurverschillen met de echte artikelen.

Vaste afstand

Hout moet de mogelijkheid krijgen om te ‘werken’, oftewel uitzetten en krimpen naarmate de temperatuur verandert. Om deze reden dien je tussen alle onderdelen een vaste tussenruimte van tussen de zes en acht millimeter aan te brengen. Houd deze constant!

Bodem

Je vlonder op een drassige ondergrond zetten is nooit een goed idee. Dan zakt ‘ie namelijk weg. Dit voorkom je door drainage aan te leggen, waardoor overtollig water wordt opgenomen en afgevoerd. Leg daarnaast een worteldoek over de grond, zodat er geen onkruid kan groeien.

Lees tip:  Hoe vind je de beste elektricien in de buurt?

Onderbalken

De afmeting van je vlonder en de gekozen houtsoort bepalen het aantal onderbalken dat je minimaal voor je constructie nodig hebt. Gebruik je er minder, dan wordt het geheel instabiel en dat wil je uiteraard niet. Leg je onderbalken altijd in exact de gelijke hoogte ten opzichte van elkaar.

Eerste plank

Wanneer je onderstel gereed is, mag de eerste plank erop. Die moet helemaal haaks en recht liggen. Zodra dat het geval is, mag je hem vastschroeven met speciale vlonderschroeven.

Volgende planken

De rest van de planken leg je achtereen neer, maar houd daarbij wel rekening met de vaste afstand die zich tussen elk van de onderdelen hoort te bevinden. Zodra ze scheef komen te liggen, ga je terug naar de plank vanaf waar het fout gaat.

Laatste plank

Net als de eerste mag ook de laatste plank worden vastgeschroefd, mits alles goed is gegaan.

Randen

Zie je de onderkant van je vlonder en vind je dat geen gezicht? Gebruik dan wat overgebleven planken en monteer ze horizontaal om daar wat aan te doen.

Klaar!

Al wat je nu nog hoeft te doen is je gereedschap opruimen, de boel een beetje aanvegen en inrichten. En lekker van – en op – je zelfgebouwde terras genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *