Een mooie brede haag met de 'Laurier Rotundifolia'

In Nederland komen verschillende lauriersoorten voor. Een van de meest voorkomende struiken is de Prunus ‘Laurier Rotundifolia’. Dit is de snelst groeiende laurier. Het is een redelijk winterharde, groenblijvende plant met grote glanzende bladeren van ongeveer 11 centimeter. Na het planten ontstaat snel een mooie dichte en ondoordringbare haag, die ook geschikt is om wind weg te houden uit de tuin.

Van alle laurier is deze het best te gebruiken als je snel een grote, brede en hoge heg wilt. Een heg die je daarnaast goed kunt snoeien. Het maakt niet uit of de planten in de zon of in de schaduw staan.

Snoeien

Als je de haag van de ‘Laurier Rotundifolia’ niet te breed wilt laten worden kun je deze twee keer per jaar snoeien. Dit bij voorkeur in de lente en in de herfst. Gebruik geen heggenschaar maar een snoeischaar. Dat geeft de minste schade aan de mooie grote bladeren. Verkeerd snoeien geeft lelijke bruine plekken op het beschadigde blad. Als de haag te groot wordt kun je deze tot 40 centimeter boven de grond terug snoeren. Hierna zal de haag weer prachtig uitlopen.

Als er niet gesnoeid wordt, krijgt deze Laurier in mei witte bloemenaren.

Zie je witgrijze vlekken op (jonge) bladeren? Dit kan meeldauw, een plantenziekte, zijn. Deze is meestal goed te bestrijden met biologische middelen. Verder is het een sterke plant waar je lang plezier van hebt.

Aanplanten

Het aanplanten van de ‘Laurier Rotundifolia’ is eenvoudig en kan het hele jaar door. Het gemakkelijkste is tussen oktober en april. In het voorjaar en de zomer moeten de planten regelmatig water krijgen om goed te wortelen. Latere aanplant, tussen juni en september kan ook. De planten moeten hierna dagelijks water krijgen om goed aan te slaan. Geadviseerd wordt om 3 planten per meter te plaatsen.

Lees tip:  Tips om je tuinmeubelen te onderhouden en beschermen

De ‘Laurier Rotundifolia’ houdt niet van te natte grond (geen natte voeten). De planten zijn redelijk vorstbestendig, maar hele strenge vorst kan schade aan de bladeren geven.

De aanplant kan in alle grondsoorten, maar de ‘Laurier Rotundifolia’ heeft een voorkeur voor voedselrijke, humusrijke en kalkhoudende grond. Bemesten kan het beste eind mei of in de maand juli.

Kenmerken van de haag

De Prunus lauroceracus ‘Rotundifolia’, de ‘Laurier Rotundifolia’, is een mooie en dicht groeiende struik. Ze heeft grote en glanzende groene bladeren. Houdt er rekening mee dat deze Laurier een echt snelle groeier is. De groei is 30-60 centimeter per jaar. De haag kan ongeveer 4 tot 5 meter hoog worden. Hierdoor is het een ideale plant voor grotere hagen. Wordt de haag te hoog of te breed? Dan kun je deze eenvoudig terugsnoeien. De bladeren en bessen kunnen niet gegeten worden.

Deze laurier bloeit met hoge witte opgaande aren van ongeveer 20 centimeter hoog in april en mei. Na de bloei vormt de Laurier ‘Rotundifolia’ zwarte bessen.

Ben je op zoek naar een mooie, hoge en snelgroeiende haag die de wind tegenhoud? Dan is de ‘Laurier Rotundifolia’ een goede keus!

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.