Een huis kopen of verkopen?

De coronacrisis, grote overheidsschulden, de kernuitstap… De laatste jaren zag je op economisch vlak enkel maar slecht nieuws. Maar iets wat vaak op de achtergrond blijft, zijn de stijgende vastgoedprijzen. Zo is er de laatste tien jaar een stijging tussen de 30 en 40 procent vastgesteld voor vastgoedprijzen. Een appartementje in de stadsrand kost al veel geld, laat staan een eengezinswoning. Denk je eraan om je huis te verkopen? Dan is het misschien geen slecht idee om dat op eigen houtje te doen, want een vastgoedmakelaar moet je natuurlijk betalen en zij willen commissie op de verkoop van je huis. Of misschien ben je wel op zoek naar een nieuw huis?

Papierwerk

Je hebt beslist: je zet zelf je huis te koop. Initieel denk je wellicht dat je er nooit in zal slagen om je huis zelf te verkopen. Je verwacht dat er veel papierwerk bij komt kijken en dat dit een onmogelijke opdracht is. Maar er is absoluut geen reden tot paniek. Online vind je heel wat informatie en hulp om je huis zelf te verkopen. Zo kan je via bepaalde websites een verkoopakte laten opstellen of je huis te laten schatten. Het enige wat je moet doen is de juiste gegevens over je huis invullen.

Wees flexibel

Besluit je om je huis te verkopen via een vastgoedwebsite, dan heb je het voordeel dat je makkelijk kan vergelijken met andere huizen. Zo krijg je een zicht op de waarde van andere woningen die meer of minder slaapkamers hebben dan jouw woning, een grotere of kleinere tuin hebben, en dergelijke meer. Realiseer je dat de kans groot is dat je zal moeten onderhandelen. Je stelt een bepaalde vraagprijs voorop, maar dat zal zelden de prijs zijn waartegen je je huis effectief gaat verkopen. Je zal bereid moeten zijn om 10 tot 20.000 euro van de prijs af te doen. Doe je dit niet, dan zal het moeilijker zijn om een koper te vinden.

Lees tip:  5 tips voor succesvol meubels kopen in een woonwinkel

Wees geduldig

Ben je zelf op zoek naar een woning en begeef je je voor de eerste keer op de vastgoedmarkt, dan zal je snel merken dat de prijzen zeer hoog liggen. Laat je hier echter niet door ontmoedigen. Met een beetje geduld en een bepaald budget voor ogen, vind je vast en zeker een huis dat bij je past. Maar zoiets kan tijd vragen. Als je niet goed weet welk budget je kan vrijmaken voor de aankoop van een huis, kan je te rade gaan bij een gespecialiseerd adviseur, bijvoorbeeld bij de bank. Daar kunnen ze je vertellen hoeveel je kan lenen en voor welke inbreng je zelf moet zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *