Een haard zonder afvoer: stop met rook!

Dat sigaretten roken niet meer van deze tijd is, is inmiddels wel algemeen geaccepteerd. Het is duur, verslavend, en ontzettend ongezond. Dat ook ‘rook’ in z’n algemeenheid een steeds slechtere naam krijgt, is nog niet bij iedereen bekend. Waar we een sigaret associëren met ‘smerig’, associëren we een gezellig houtvuurtje met ‘gezelligheid’. Toch is ook de rook die hiervan afkomt schadelijk voor mens en dier. Betekent dat dat je de schoorsteen moet afbreken en de vuurkorf bij het grofvuil moet zetten, en dus nooit meer van een gezellig vuurtje kan genieten? Nee, gelukkig niet. Er zijn talloze oplossingen zónder rook die minstens zo sfeervol zijn.

We vonden deze oplossingen in grote getalen op Haardcenter.nl, een webshop gespecialiseerd in haarden zonder afvoer. Misschien is het wat overweldigend allemaal, daarom praten we je er hier even rustig doorheen. Komt goed!

Van vuur komt toch altijd rook af?

Veel mensen denken dat er altijd rook van vuur af komt. Waar rook is, is vuur, en andersom! Toch is dit niet helemaal het geval. Er is enkel sprake van rook, als de verbranding onvolledig is. Dit gebeurt wanneer je hout in de fik steekt. In een gewone open haard kan het hout niet volledig verbranden waardoor je roet, as en rookvorming krijgt. Deze stoffen zijn schadelijk en moeten worden afgevoerd, vandaar dat je een schoorsteen of rookkanaal nodig hebt. Wil je een haard zonder rook? Verbrand dan geen hout, karton, en oud papier!

Bio-ethanol, een populair alternatief

Een steeds populairder wordend alternatief voor hout is bio-ethanol. Dit is een vloeistof die wél volledig verbrand waardoor er geen rook en gas vrijkomt. Hierdoor is een rookkanaal dus ook niet nodig! Let op, je hebt hier wel een echte bio-ethanol haard voor nodig met een speciale brander. Tegenwoordig zijn die in allerlei soorten en maten te krijgen. Doordat je niet meer wordt beperkt door een schoorsteen kun je ze in het hele huis plaatsen. Omdat er geen rook vanaf komt zijn ze ook erg handig in de tuin! Zo heb je namelijk geen last meer van stinkende kleren na een avondje chillen in de tuin. Daarnaast is het risico op brand ook een stuk kleiner doordat een bio-ethanol haard niet blijft smeulen nadat je hem uit hebt gedaan.

Lees tip:  Veel van huis? Probeer de vrijstaande pakketbrievenbussen

Liever helemaal geen vuur? Geen probleem

Misschien is rook niet de enige reden waarom je geen openhaard wil. Het zou goed kunnen dat je sowieso liever geen vuur in huis haalt. Het blijft tenslotte gevaarlijk wanneer er kinderen, honden of katten in de buurt zijn. Wil je toch van gezellige vlammetjes genieten? Ga dan voor een elektrische haard. Tegenwoordig zijn die van dusdanige kwaliteit dat ze niet meer van echt te onderscheiden zijn, zonder dat er vuur aan te pas komt. Conclusie: voor ieder wat wils!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *