Een goed verlichte werkplek

Goede verlichting op je werkplek is belangrijk. Maar helaas wordt dat nog wel eens onderschat. Wist je dat een goed verlichte werkplek ervoor zorgt dat je veel productiever bent. Ook helpt goede werkplek verlichting om vermoeidheid en hoofdpijn te voorkomen.

Werken bij het raam

Gezellig door het raam naar buiten kijken wanneer je aan het werk bent? Dat is eigenlijk geen goed idee. Wanneer je met je gezicht richting het raam werkt, dan is het contrast tussen het buitenlicht en het computerscherm veel te groot. Hierdoor moeten je ogen zich steeds aanpassen, waardoor je onnodig vermoeide ogen krijgt. Ook met je rug naar het raam gekeerd is niet goed. Hierdoor werk je in je eigen schaduw en daardoor verhinder je een goed verlichte werkplek. Het beste is om naast het raam te werken en het liefst niet al te dichtbij. Mocht dit allemaal niet lukken, dan moet je het licht van buiten afschermen door bijvoorbeeld zonwering.

Licht met juiste sterkte

Het is belangrijk dat op kantoor of in je werkplek het licht de juiste sterkte heeft. Een donkere omgeving zorgt ervoor dat je automatisch dichterbij je computerscherm gaat zitten. Hierdoor zit je vaak ook met een gebogen houding of met je kin naar voren, waardoor je op de lange termijn last kunt krijgen van fysieke klachten. Soms heb je wel eens dat licht voor een spiegeling op het beeldscherm zorgt en daardoor kan je vermoeide ogen krijgen. Dit wordt vaak door hard gericht licht veroorzaakt dat vanuit het plafond naar het bureau wordt gestuurd. Of door direct hard zonlicht.

Lees tip:  Aupings boxsprings als beste uit de test

Tips voor de juiste verlichting

Er zijn verschillende manieren om een werkruimte met beeldscherm goed te verlichten. Wij geven je graag drie tips hoe jij dit zelf kunt doen:

  • Directe verlichting: door middel van een grote plafondlamp kun je ervoor zorgen dat je werkplek op een directe manier wordt verlicht. Wel moet je rekening ermee houden dat het licht niet te hard is.
  • Indirecte verlichting: je kunt je werkkamer ook op een indirecte manier verlichten. Dit doe je door de lampen te richten op het plafond. Hierdoor voorkom je dat er een spiegeling in je beeldscherm ontstaat. Maar eigenlijk is indirecte verlichting net niet voldoende om goed te kunnen lezen. Maar dit kun je dan weer oplossen met een moderne tafellamp.
  • Combinatie: je kunt natuurlijk directe verlichting prima combineren met indirecte verlichting. De lampen hangen lager aan het plafond, waardoor ze zowel licht naar boven als naar beneden uitstralen. Hierdoor ontstaat er een soort wolk van verlichting.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.