De vergeten plekken in huis: de hal en overloop

De hal en overloop zijn vaak de eerste plekken die je ziet wanneer je een huis binnenkomt en je loopt er dagelijks doorheen.  Toch worden deze ruimtes vaak over het hoofd gezien als het gaat om inrichting en afwerking. Het afwerken en stylen van de hal en overloop kan een groot verschil maken in de uitstraling van je huis. We gaan je vertellen hoe je ook van je hal en overloop een mooie, maar ook praktische plek maakt. 

Het stylen van de hal en overloop

Het kleurgebruik in de hal en overloop is van groot belang voor de sfeer. Het zijn kleine ruimtes en er is vaak wat minder lichtinval, dus lichte kleuren zoals wit, beige of pasteltinten kunnen de ruimte groter en lichter doen lijken. Ook goede verlichting is essentieel. Kies voor een combinatie van functionele en sfeerverlichting. Met een mooie hanglamp maak je een statement, terwijl wandlampen of spotjes juist voor voldoende licht zorgen. Ook accessoires toevoegen kunnen een meer persoonlijke touch geven. Denk aan een mooie kapstok, een stijlvolle sidetable met een spiegel erboven en planten voor een frisse uitstraling. Op een overloop is hier vaak de ruimte niet voor, maar met foto’s of een kunstwerk aan de muur creëer je ook een persoonlijk gevoel.

De impact van een trapleuning en balustrade

Een vaak onderschat aspect in de hal en overloop zijn de trapleuning en balustrade. Deze elementen kunnen een groot verschil maken in hoe modern of traditioneel een ruimte aanvoelt. Je kunt trapleuningen van Trapleuningen Shop bekijken voor een nieuwe trapleuning. Een nieuwe trapleuning kan een verouderde trap meteen een frisse uitstraling geven. Kies voor een minimalistische leuning van metaal voor een eigentijdse look of ga voor een houten leuning voor een klassieker gevoel. Ook de balustrade is van belang. Het is niet alleen voor de veiligheid, maar ook van grote invloed op de stijl en sfeer. Een glazen balustrade geeft een open en ruimtelijk effect, terwijl houten spijlen juist traditioneler zijn. 

Lees tip:  Tips bij het uitbouwen van een woning

Praktisch en gezellig

Het creëren van een praktische, maar sfeervolle hal of overloop vereist een balans tussen functionaliteit en uitstraling. Daarbij is als eerste natuurlijk praktische opbergruimte onmisbaar. In de hal kun je kiezen voor ingebouwde kasten of een praktisch zitbank met opbergruimte erin.

Op de overloop kunnen planken handig zijn, maar ook een inbouwkast met bijvoorbeeld ingebouwde manden en een plek voor de wasmanden is erg praktisch. Of hier ruimte voor is, is natuurlijk maar net afhankelijk van de ruimte. Kijk uit dat je de hal of overloop niet te vol zet, dat het onpraktisch wordt om er langs te lopen. Ben jij nog op zoek naar bijvoorbeeld een trapleuning? Schakel dan vandaag nog een trappenspecialist in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *