De nadelen van vogels onder zonnepanelen

De nadelen van vogels onder zonnepanelen

Steeds meer woningen worden inmiddels voorzien van zonnepanelen. De duurzame platen dragen bij aan het oplossen van het huidige klimaatprobleem en kunnen, financieel gezien, erg aantrekkelijk zijn. Klinkt erg positief, toch? Helaas hebben de zonnepanelen ook een negatieve kant.

Zonnepanelen zijn een ideale schuilplaats voor vogels. Onder de panelen bevindt zich een ruimte waar de vogels kunnen schuilen voor weersomstandigheden een roofvogels. Gezien de voordelen is het begrijpelijk dat vogels zich al te graag onder de panelen nestelen. Toch levert dit grote nadelen op voor de bewoners.

Waarom zitten vogels onder zonnepanelen? 

De zonnepanelen worden nooit direct tegen het dak bevestigd, maar iets schuiner. Dit is je hoogstwaarschijnlijk al een keer opgevallen. Op deze manier zullen de zonnepanelen beter in werking treden. Helaas dienen de zonnepanelen hierdoor als ideaal afdakje. 

Doordat de panelen verwarmd zijn, zullen de vogels zich in de winter warm kunnen houden onder de panelen, terwijl de vogels zich in de zomer kunnen verstoppen voor de zon. Daarbij zullen de vogels onder de zonnepanelen ook minder zichtbaar zijn voor andere roofdieren. Door deze redenen kun je dus mussen, kraaien en duiven onder zonnepanelen verwachten. 

Wat zijn de nadelen van de vogels?

Het klinkt misschien fijn om te weten dat de vogels een veilig plekje hebben onder de zonnepanelen, al blijkt dit in praktijk iets minder prettig te zijn. De vogels zorgen immers voor veel geluidsoverlast. Ook in de avonden communiceren de vogels nog al te graag met elkaar. 

Daarbij zullen de nestjes worden gevormd door een verzameling bladeren, stofjes en takjes. Tijdens de vlucht richting de zonnepanelen zullen er regelmatig materialen uit de vogelbek vallen. De materialen kunnen terecht komen in de dakgoot, waardoor de dakgoot op termijn zal verstoppen en zal kunnen leiden tot een lekkage binnenshuis. 

Lees tip:  Voordelen van de plaatsing van zonnepanelen

Tot slot zijn de nesten erg brandgevaarlijk. Doordat de vogels zich onder de zonnepanelen nestelen, zal het brandgevaar op het dak opmerkelijk toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *