De juiste rookmelder kiezen

Woningbrand is het grootste en belangrijkste gevaar in en rondom een woning, vooral wanneer men ligt te slapen. Slechts 3 keer de giftige rook inademen is al voldoende om een rookvergiftiging op te lopen. Gelukkig zijn er daarom rookmelders op de markt, die je op tijd kunnen waarschuwen in het geval van brand. Waar je op moet letten wanneer je een rookmelder kopen wilt, lees je in dit artikel.

Soorten rookmelders

Er zijn diverse soorten rookmelders te koop, de meest gebruikte is de optische rookmelder. Dankzij de lichtgevoelige cel die in de melder zit, gaat er een alarm af wanneer deze rook waarneemt. Plaats je in een woning meerdere optische melders, zorg er dan voor dat je ze met elkaar kunt koppelen. Wanneer er dan een af gaat, dan gaat de rest ook af. Wel zo handig als je ligt te slapen en er breekt brand uit in de woonkamer. Optische rookmelders zijn verkrijgbaar als rookmelders die werken op batterijen of netstroom.

Tegenwoordig zijn er ook slimme rookmelders, deze koppel je aan het wifi netwerk thuis. Via een app op je smartphone wordt je dan gealarmeerd bij brand in de woning. Slim als je niet thuis bent en je huisdier wel, dan kun je ook je huisdier op tijd redden. Ook kun je de slimme rookmelder koppelen met andere slimme producten in je woning.

Waar plaats je een rookmelder?

In principe is het verstandig om in iedere ruimte een rookmelder te hebben, behalve de keuken en badkamer. In deze laatste 2 ruimtes is het slim om een hittemelder te hebben, deze gaat pas af als het te heet wordt in de ruimte en niet door dampen van het koken of douchen. Een rookmelder die aan het plafond hangt dient zo centraal mogelijk in de ruimte te hangen.

Lees tip:  Waarom kiezen voor kunstplanten in huis

Heeft een rookmelder onderhoud nodig?

Ja, ook een rookmelder heeft onderhoud nodig. Dit om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken. Dit is niet moeilijk, en kan door iedereen gedaan worden. Op vrijwel iedere rookmelder zit een testknop, door deze enkele seconden ingedrukt te houden gaat er een klein alarmpje af, hierdoor weet je dat de rookmelder nog werkt. Ook is het verstandig om ieder jaar de batterijen te vervangen, en continue het stof uit de rookmelder te halen.

]]>

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.