De ene deurklink is de andere niet: kies het juiste beslag voor jouw deur

Je wilt een nieuwe deurklink voor één van de deuren in je woning. Voordat je je hierin verdiept had, wist je niet dat er zoveel opties waren. De ene deur heeft ander beslag nodig dan de andere deur en dan speelt de functie een hele belangrijke rol. Daarnaast wil je natuurlijk beslag aanschaffen dat in je interieur past en dat past bij de stijl van de klinken van je andere deuren. Je hebt veel om over na te denken als je een nieuwe deurklink aan wilt schaffen. De onderstaande informatie helpt je bij het maken van deze keuze.

Een deurklink van het juiste materiaal

Het materiaal van de klink bepaalt het uiterlijk, de mate van onderhoud en ook de gebruiksvriendelijkheid ervan. De meest gangbare materialen zijn RVS, messing, aluminium en brons. Zoek je voor de meest praktische materialen voor je deurklink, dan zijn RVS en messing het sterkste, het meest krasbestendig en erg onderhoudsarm. Kies voor een modern zwart aluminium, een klassiek brons of een industrieel RVS. Het is belangrijk dat de kleur en de stijl overeenkomt met jouw interieur en de rest van het beslag in de kamer.

De keuzes bij een binnendeur

Zoek je een deurklink voor een binnendeur, dan zijn de wensen anders dan wanneer het een buitendeur betreft. Daarbij is er ook verschil tussen soorten binnendeuren. Het materiaal en de uitvoering heb je al gekozen, maar nu heb je de volgende punten om over na te denken.

1.     Wel of geen slot?

Niet alle binnendeuren hebben een slot nodig. Een deur die van de hal naar de woonkamer gaat, heeft dat meestal niet. Maar als het een deur van het toilet betreft, van een slaapkamer, van een werkkamer of naar de douche, dan is een slot wel noodzakelijk. In deze wereld spreken ze dan van een dagschoot en een nachtschoot. Een deurklink met alleen een dagschoot kun je dicht doen en dicht houden, maar niet op slot doen. De nachtschoot is bedoeld om de deur af te sluiten, met een sleutel of een draaiknop.

Lees tip:  Tip: koop bij deze kringloopwinkel in Nijmegen de mooiste vintage meubels

2.     Een schild of een rozet?

Een schild is een lange metalen plaat waar de deurklink in valt en waar het slot ook in valt, indien je daarvoor gekozen hebt. Dit geeft het beslag een strak en modern uiterlijk. Een andere optie die je hebt is om het slot en klink in aparte rozetten te plaatsen. Deze werken het boorgat af, maar zijn los van elkaar bevestigd.

Beslag voor de buitendeur

Heb je een deurklink nodig voor de buitendeur, dan zijn kwaliteit en veiligheid de belangrijkste factoren. De klink zit dan vaak aan de binnenkant en aan de buitenkant een deurknop. Je wilt een kwalitatief cilinderslot en een materiaal dat bestand is tegen de weersomstandigheden buiten. Uiteraard wil het oog ook wat, dus stijl is een volgend belangrijk punt. Daarbij ben je mogelijk geïnteresseerd in een bijpassende brievenbus, nummerbordje en deurbel. Vergeet ook de verlichting niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *