Breng meer water naar je tuin

Breng meer water naar je tuin!

Maar dat doet de natuur toch zelf al? Ja, maar die kan wel wat hulp gebruiken. Je laat immers ook niet zomaar je gazon, bloemen en planten verwilderen.

Er zijn hoofdzakelijk drie soorten water die we onderscheiden waar jouw tuin mee te maken krijgt:

  1. Regenwater
  2. Kraanwater
  3. Een te grote hoeveelheid (grond)water

Die laatste kan een combinatie van de bovenste twee zijn, aangezien zowel de regen als besproeiing natuurlijk ook de grond in zakken. Hoe dan ook, elk van deze ondersoorten kunnen we eenvoudig naar onze hand zetten.

Regentonnen

Wanneer je leeft in Nederland, kun je er met de donder op zeggen – letterlijk! – dat het vandaag of morgen wel weer gaat regenen. Trieste waarheid. Alhoewel, voor je tuin is dat natuurlijk hartstikke goed! Dat water kun je opvangen in een regenton die is aangesloten op de hemelwaterafvoer van je woning, garage en/of schuur. Met de inhoud daarvan vul je je gieter en daarmee ga je de planten binnen- en buitenshuis bij langs.

Oh, en wat die ton betreft: het liefste kies je er eentje van duurzaam hout of milieuvriendelijk geproduceerd kunststof. Beide gaan heel lang mee en vereisen weinig onderhoud!

Irrigatie

Gieters kun je ook bij je kraan vullen. Maar waarom zou je? Breng die kraan gewoon naar de tuin. Dat doe je door er een sproeisysteem aan te koppelen, welke bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Basisapparaat: om de waterdruk mee af te regelen. Ook wordt het water via dit onderdeel gefilterd. Zoals de naam al zegt vormt dit component het hart van je systeem.
  • Mestbijmengapparaat: wel zo handig wanneer je sproeisysteem ook andere klussen voor je kan doen. Zoals irrigeren en bemesten tegelijk!
  • Druppelaars: kies wel de soort(en) uit die je nodig hebt. De standaard uitvoering is voornamelijk handig voor terraspotten. Balkonbakken kunnen met seriedruppelaars worden bewaterd. Voor heggen en bloemperken gebruik je dan weer een druppelslang.
  • Sproeikoppen: deze worden vooral voor grotere oppervlakken ingezet. Reken hier onder andere moestuinen en bloemperken toe. Maar ook struiken en plantenbakken.
  • Tuinsproeiers: maak kennis met automatisering. Stel het systeem precies in op oppervlakte en duur van de besproeiing zoals jij het wilt en bespaar jezelf een hoop werk!
Lees tip:  Voor- en nadelen van tiny living

Drainage

Wanneer je veelvuldig je tuin beregent, komt er natuurlijk veel water in de grond terecht. En daar kan dus nog hemelwater bij komen, wat de bodem extra drassig maakt. Voer dit water af en maak het nuttig met behulp van drainagebuizen! Die nemen dit water op en brengen het naar de plek waar jij het wilt hebben. Dat kan een geul of sloot zijn. Het systeem opereert helemaal op zichzelf. Oftewel, je legt het aan en je hoeft er zelf verder helemaal niks meer aan te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *