Bewaar de warmte in huis

Bewaar de warmte in huis

Dat lijkt best gemakkelijk – en dat is het ook. Maar dat betekent wel dat er niks aan je woning mag mankeren. Ben jij bestand tegen tocht?

Daarmee bedoelen we misschien meer je woning mee dan jouzelf, aangezien jouw eventuele gevoeligheid geen rol zou hoeven te spelen. Jij hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je gehele woning tochtvrij is. Controleer op de volgende punten:

Isolatie

Loop niet de kans dat warmte kan ontsnappen. Breng bijvoorbeeld tochtstrips aan op deuren en ramen. Natuurlijk kunnen er ook elders in huis kieren zijn ontstaan. Die moeten dan ook direct worden afgedicht met isolatiekit of op een iets rigoureuzer wijze worden gerepareerd. De ruimtes die je zeker weten wilt controleren zijn je kelder en zolder. Misschien kun je daar je isolatie versterken door een extra laag glaswol aan te brengen. Bovendien kan ook via je dak warmte wegglippen. In dat geval moet er meestal een expert bij worden geroepen. Wat het probleem ook is, zorg ervoor dat het gerepareerd is voordat de winter echt begint.

Rookkanalen

Wanneer jij een blok haardhout op het vuur gooit, zet je je rookkanalen natuurlijk open. Vergeet die naderhand niet weer te sluiten, anders raak je alsnog die zo gekoesterde warmte kwijt!

Ventilatie

Ventileren betekent dat er frisse lucht naar binnen komt. Dat willen we toch juist niet? Zeker wel! Dat is heel gezond en ook in de winter wenselijk. Natuurlijk laat je je deur of raam niet te lang openstaan, maar doe dit wel dagelijks.

Verwarming ontluchten

Luchtbellen in je radiatoren zorgen voor een gebrek aan warmteafgifte. Je weet dat je hiermee te maken hebt wanneer je je verwarmingselementen hoort borrelen en klotsen. Hoog tijd om ze te ontluchten, dus.

Lees tip:  De leukste blauwe bloemen voor in de tuin

CV-ketel wintercheck

Zeker in de winter wil je op je cv-ketel kunnen vertrouwen. Een gebrekkig functioneren – of geheel uitblijven daarvan – laat je letterlijk in de kou zitten. Je verwarming doet het niet meer en in de keuken en badkamer komt er alleen maar koud water uit de kraan. Periodieke controle en onderhoud zijn dus vereist om er zeker van te zijn dat je warm de winter doorkomt.

Verlichting

In kortere dagen doe je veel eerder het licht aan dan gewoonlijk. Energiezuinige pitten helpen je een hogere energierekening voorkomen.

Kranen en afvoer buiten

Aangezien je je buitenkranen ‘s winters toch niet gebruikt, doe je er verstandig aan om ze voor de komst van de vorst helemaal dicht te draaien. Doe je dat niet, dan vriezen ze kapot. Controleer ook je dakgoten of er geen bladeren, takken en ander natuurlijk afval in ligt. Die veroorzaken verstoppingen en kunne zodoende alsnog voor kapotte leidingen zorgen.

Thermostaat

Zet ‘s avonds en ‘s nachts je thermostaat uit. Overdag is alles namelijk al lekker opgewarmd, zodat je om jezelf voldoende comfort te bieden alleen nog maar onder de wol hoeft te kruipen. Gebruik eventueel een timer, zodat je in- en uitschakelen niet vergeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *