asbest in huis

Asbest in huis: wat moet je doen?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen en bestaat uit kleine vezels. Deze vezels zijn zelfs zo klein dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Asbest klinkt onschuldig, maar kan gevaarlijk zijn. Heb je een vermoeden van asbest in huis? Dan is er geen reden tot paniek. Wel is het van belang om er verstandig mee om te gaan en indien nodig te laten verwijderen door een specialist in asbestsanering. In deze blog lees je alles wat je moet weten over wat te doen bij asbest in huis.

Let op: Asbest is gevaarlijk

Onbeschadigde asbest is ongevaarlijk voor de gezondheid, zolang de asbestvezels niet in de lucht terechtkomen. Echter is het lastig te bepalen wanneer asbest wel of niet beschadigd is. Vaak wordt er dan ook voor gekozen om asbest preventief te laten verwijderen. Zo weet je zeker dat de asbest in je huis geen schadelijke gevolgen heeft voor je gezondheid.

Asbest herkennen

Tot het jaar 1994 is asbest een veelgebruikt materiaal in de bouwwereld. Zo werden er asbesthoudende bouwproducten verwerkt in woningen, schuren, gebouwen en loodsen. Is je woning gebouwd na 1998? Dan mag er in principe geen asbest aanwezig zijn. Vermoed je dat er asbest in huis aanwezig is, dan kan je dit herkennen aan de grijsbruine kleur en haar vezels. De belangrijkste reden waarom asbest veel werd gebruikt is het feit dat dit materiaal niet brandbaar is.

Asbest in huis

Voor het jaar 1994 is er veel asbest gebruikt bij het bouwen van woningen. Is je woning voor dit jaartal gebouwd? Dan is de kans reëel aanwezig dat er asbest aanwezig is. Voordat asbest verboden werd werd dit materiaal gebruikt voor tal van toepassingen. Denk bijvoorbeeld als plaatmateriaal van daken, isolerend materiaal, vloermateriaal en pleisterwerk.

Lees tip:  Waarom tegelvloeren een verstandige keuze zijn

De meest voorkomende soort asbest in huis zijn asbestplaten, rioleringsbuizen met asbest, schouwen met asbest, golfplaten met asbest, vinyltegels en asbest plafonds. Ook kan asbest verwerkt zitten in waterleidingen, afvoerleidingen, elektriciteitskabels, bloempotten en nog veel meer. Meer weten over asbest of advies van een specialist? Neem eens een kijkje op de website van Gaertner Milieutechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *