Alles wat je moet weten over de woonverzekering

Een woonverzekering: meer dan 90% heeft zijn haar huis en/of inboedel wel verzekerd. Toch is het een relatief onbekend product. Vaak sluit je het een keer af, en kijk je later nooit meer naar om. Ga jij voor het eerst een woonverzekering afsluiten? Of ben je niet tevreden met jouw huidige polis, en wil je switchen? In deze blog vind je de meest gestelde vragen rondom de woonverzekering!

Is het verstandig om mijn inboedel- en opstalverzekering bij één maatschappij te sluiten? 

Ja, bijvoorbeeld bij brand- of waterschade kunt u vaak gecombineerde schades hebben. Om te voorkomen dat twee verschillende verzekeringsmaatschappijen experts gaan sturen om de schade vast te stellen, is het goed alles bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Er kan dan ook geen discussie ontstaan of een schade op grond van de inboedel- of opstaldekking moet worden betaald. welke maatschappij de schade moet uitkeren. Op de website woonverzekeringspakket.nl vind je snel en eenvoudig een geschikte verzekeraar die past bij jouw situatie. 

Ben ik verplicht een inboedel of opstalverzekering af te sluiten? 

Nee, niet vanuit de wetgever, een opstalverzekering is vanuit de hypotheekverstrekker meestal wel verplicht. Tevens bestaat er in de meeste gemeentes in Nederland een herbouwplicht, waardoor het verstandig is ook een opstalverzekering te nemen. Gezien de waarde van inboedel en opstal is het wel aan te raden deze verzekering te sluiten.

De uitkomst van de herbouwwaardemeter is veel lager dan de prijs waarvoor ik de woning heb gekocht. Klopt de berekende herbouwwaarde wel? 

Voor de opstalverzekering wordt de herbouwwaarde op de polis vermeldt als verzekerd bedrag. Onder herbouwwaarde wordt verstaan ” het bedrag benodigd om een woning van gelijke kwaliteit en op dezelfde locatie te herbouwen”. Prijsbepalende factoren als de grondprijs en courantheid spelen hierbij geen enkele rol. Zo zal er een groot verschil bestaan tussen de verkoopwaarde van een woning in Het Gooi en eenzelfde type woning in Groningen, terwijl de herbouwwaarde van deze huizen nagenoeg gelijk zal zijn.

Lees tip:  Een masthoogwerker van kwaliteit huren

Kan ik bij verhuizing mijn inboedel – en opstalverzekeringen opzeggen? 
Bij een verhuizing vervalt het risico van de opstalverzekering . Deze kunt u dus opzeggen. Voor uw inboedelverzekering geldt dit bij de meeste maatschappijen niet, aangezien de inboedel meeverhuist.

]]>

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.