Afwerkvloeren

Wanneer een woning wordt gebouwd moet de woning voorzien worden van stevige draagvloeren. Deze draagvloeren moeten in staat zijn om de belastingen te dragen die erop uitgeoefend worden en zijn daarom ook onderdeel van de gehele dragende constructie van de woning. Meestal bestaan dragende vloeren uit beton waarin staal is verwerkt. Niet alleen de draagkracht van de vloer is daarmee gegarandeerd, maar ook de trekkrachten. De vloerbedekking die je uiteindelijk als zichtbare vloer in je woning gebruikt worden nooit direct op de draagvloer aangebracht. Hiertussen zit een extra vloer, de zogenaamde afwerkvloer


Wat zijn afwerkvloeren?

Afwerkvloeren zijn vloeren die aangebracht worden op de dragende vloeren. Er zijn voor afwerkvloeren talloze andere benamingen, zoals dekvloer, overgangslaag, smeervloer, uitvlakvloer en tussenvloer. In de meeste gevallen dient de afwerkvloer om de uiteindelijke vloerbedekking te kunnen dragen, maar in enkele gevallen wordt de afwerkvloer ook gebruikt als uiteindelijke eindvloer. Maar afwerkvloeren dienen niet enkel om de vloerbedekking te kunnen dragen. Afwerkvloeren kunnen ook aangebracht worden om een gewenste vloerhoogte te bereiken en het belangrijkste is misschien wel dat in de afwerkvloer ook de benodigde leidingen moeten lopen, zoals cv leidingen en vloerverwarming. De afwerkvloer moet dus ook dik genoeg zijn om de leidingen op een goede manier in te verwerken. 


Waaruit bestaat een afwerkvloer?

In de meeste gevallen geldt bij nieuwbouwwoningen dat afwerkvloeren worden opgebouwd uit een laag specie. Afwerkvloeren kunnen ook bestaan uit andere materialen, zoals beton, zandcement of anhydrietvloeren, een soort van gipsvloer. Dit zijn de meest gebruikte afwerkvloeren waarin gemakkelijk leidingen ingelegd kunnen worden en waar ook achteraf leidingen in gefreesd kunnen worden voor bijvoorbeeld vloerverwarming. In sommige gevallen kan een afwerkvloer ook uit hout bestaan. Dit is meestal het geval bij oude woningen. 


Lees tip:  Egaliseren: de sleutel tot een perfecte ondergrond

Magnesietvloeren

Magnesietvloeren zijn bijzondere soorten afwerkvloeren die bestaat uit magnesietsteen en wordt vermengt met andere componenten, zoals zand, houtvezels en zaagsel en kleurstoffen. Een magnesietvloer kan zowel gebruikt worden als afwerkvloer, maar ook als de uiteindelijke eindvloer. In dat geval worden dan eventueel kleurstoffen toegevoegd om de kleur van de vloer te verkrijgen of marmerdeeltjes om een terrazzo effect te bereiken. Magnesietvloeren hebben enkele positieven eigenschappen. Zo hebben deze vloeren een hoge slijtvastheid en een hoge buigsterkte. De vloer kan volledig naadloos gelegd worden, wat ook nodig is want de vloer kan niet tegen vocht. Als je de vloer als eindvloer gaat gebruiken, moet er een extra waterafstotende toplaag aangebracht worden. Magnesietvloeren zijn daarnaast ook geluidwerend en brandwerend. 


zwevende afwerkvloer
Er kunnen redenen zijn om een afwerkvloer zwevend te leggen. Een zwevende afwerkvloer houdt in dat de afwerkvloer niet in direct contact staat met de draagvloer. Tussen de draagvloer en de afwerkvloer wordt een flexibele laag aangebracht. Een reden om voor deze methode te kiezen, kan zijn dat de afwerkvloer weer gemakkelijk verwijderd dient te worden, maar ook voor een betere geluidsisolatie of een betere thermische isolatie. Een zwevende afwerkvloer is ook niet verbonden met de wanden. Er zijn ook zwevende afwerkvloeren waarbij de laag tussen de dragen vloer en de afwerkvloer bestaat uit een minerale wol ter isolatie.

Bron: renovatienieuws.nl

]]>

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.